Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Nova imotska škola nosit će ime Josipa Vergilija Perića?

Podijeli sa prijateljima!

 stara-gimnazija-imotski

Ako je suditi po zaključcima sa 33. sjednice Gradskog vijeća grada Imotskog uskoro bi trebalo uslijediti razdvajanje najveće osnovne škole u županiji, one u Imotskom, gdje bi gornja zgrada (bivša Gimnazija) trebala nositi ime velikog Josipa Vergilija Perića koji je rodom s Perića Briga. 

 

Tako je na sinoćnjoj sjednici poslan dopis prema Splitsko-dalmatinskoj županiji koja bi trebala razmatrati dijeljenje ove škole u dvije tako da bi jedna nosila naziv "Stjepana Radića", a druga Josipa Vergilija Perića. 

Perić, Josip Vergilije (Vergilij, Virgil), hrvatski političar i pisac (Podbablje kraj Imotskoga, 16. IV. 1845 – Zadar, 2. I. 1919). Studirao teologiju u Šibeniku i Makarskoj, a 1877. diplomirao klasičnu filologiju i slavistiku u Grazu. Radio je kao profesor u Kotoru i Zadru. Bio je član Narodne stranke i Stranke prava, narodni zastupnik u Dalmatinskom saboru i Carevinskom vijeću. Prevodio je s grčkoga i latinskoga (Theokritove Idylle, 1909; Pastirske pjesme, 1913). Značajnija djela: Kula od uzdaha: historički događaj iz prve polovice XVII. vieka (1900), Srpsko-hrvatski spor (Der serbo-kroatische Streit, 1903), Pjesme i poslanice (god. 1894–1906) (1906), O sveopćoj pučkoj prosvjeti (1912).

Podijeli sa prijateljima!