Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Demografska katastrofa Imotske krajine

Podijeli sa prijateljima!

 P6136733

Od svoje najranije prošlosti pa do danas zbog različitih gospodarstvenih, političkih i drugih aspekata Imotska krajina gotovo uvijek je bila područje koje je obilovalo brojnim migracijama kako onim u veće gradove naše domovine tako i izvan nje.

 

Nakon kratkotrajnih godina blagog porasta stanovništva u vrijeme procvata suverene i samostalne Hrvatske te u teško vrijeme Domovinskog rata kada je nacionalna svijest bila izrazito važan čimbenik svakodnevnog života, popisi stanovništa provođeni 2001. te deset godina poslije 2011. godine pokazali su rapidno smanjivanje broja stanovništva koje je upozoravalo na alarm. Gledajući župne statistike pojedinih župa Imotske krajine, jer župnici vode najprecizniju statistiku, vrlo lako se da sada uočiti da će idući popis stanovništva koji bi se trebao provoditi 2021. godine biti puno gori i porazniji za cijelu Imotsku krajinu.

Gledajući proteklu 2016. godine i pojedine župne statistike lako je uočiti da je puno veći broj umrlih nego li krštenih u cijeloj Imotskoj krajini. Štoviše, od 22 župe koliko broji Imotski dekanat samo je u Imotskom i Vinjanima bilo više krštenih nego li umrlih dok je u Zmijavcima bio jednak broj krštenih i umrlih, a ostale župe su u debelom minusu.

Tako je na samom zapadu Imotske krajine u Aržanu kršteno 4 djece, a umrlo je 18 župljana, u Svibu kršteno je 3, a umrlo 7 dok je u Zagvozdu 13 kršteno, a čak 32 umrlo. U Cisti Velikoj je isto tako slična situacija gdje je kršteno 6, a umrlo 18 župljana. U Poljicima je bilo 19 krštenja, i 29 sprovoda, u Krstaticama 3 krštenja, a 10 sprovoda.

Franjevačke župe Imotske krajine koje su uvijek imale puno bolju statistiku ipak se ne mogu pohvaliti većim brojem krštenih. Tako je u Lovreću 10 krštenih, a 35 umrlih, u Slivnu 2 krštenja, a 20 sprovoda. U župi sv. Ilije u Studencima bila su 4 krštenja, a 18 sprovoda dok je u Runovićima 24 krštenja, a umrlih 42 osobe. U župi Proložac kršteno je 30, a umrlo 46 župljana dok je u Podbablju kršteno 32, a sprovođeno 51 osoba. Kao što smo rekli Zmijavci su imali jednak broj rođenih i umrlih po 27, a u Imotskom je bilo 75 krštenja i 42 sprovoda dok je u Vinjanima 49 krštenih i 37 umrlih.  

U petnaest župa Imotske krajine tako je kršteno ukupno 301 osoba, a umrlo je 432 osobe što lagano pokazuje na stalno opadanje broja stanovnika u cijeloj Imotskoj krajini. Dodajmo, kako je na području Imotske krajine u svih deset osnovnih škola upisano 2.481 učenik od čega je u početkom ove godine bilo 314 prvašića. Gledajući tu brojku onda broj krštenih i ne bi bio toliko manji od ovogodišnjeg prosjeka, samo da nije uzeti u obzir da se mnoga djeca krste u župama odakle su njihovi roditelji porijeklom, a da već godinama žive u drugim i većim sredinama. 

P9084113

 

Slika: Školarci ispred škole u Drumu

Podijeli sa prijateljima!