Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

HAK-ov simulator prevrtanja vozila zainteresirao mlade buduće vozače

Podijeli sa prijateljima!

simulator2

Danas je na parkiralištu ispred srednjoškolskog centra u Imotskom u organizaciji Hrvatskog autokluba iz Imotskog te Ministarstva unutrašnjih poslova uz punu suradnju gimnazije "Dr. Mate Ujević" i Ekonomske škole iz našega grada,  održana prigodna edukacija "Uporaba pojasa u osobnom automobilu".

 

Mnogim učenicima koji će tek postati vozači prezentirana je simulacija prevrtanja vozila te posljedice udaraca u zid uz poseban naglasak na štetne posljedice koje može prouzročiti nekorištenje sigurnosnog pojasa.

Razlog pokretanja ove akcije koja je u mnogim gradovima naše domovine polučila izvrstan interes baš kao i u Imotskom, nalazi se u podacima istraživanja Hrvatskog autokluba koji su pokazali kako više od polovice vozača i putnika u vozilima u hrvatskim gradovima ne koristi sigurnosni pojas. Podaci također govore da više od 40 posto poginulih vozača i putnika u osobnim vozilima nije koristilo sigurnosni pojas.

Vozači, naime, često tumače da su sigurnosni pojasevi nepotrebni, neudobni ili čak opasni, a nisu svjesni kako je šansa za smrtno stradavanje u prometnoj nesreći deset puta veća ako se ne koristi sigurnosni pojas, poručuju iz HAK-a. Također, prometna nesreća pri brzini vozila od samo 30 km/h može biti smrtonosna ako se ne koristi sigurnosni pojas, razlog - jer se pri tim brzinama nerijetko zračni jastuci uopće ne aktiviraju.

U cilju educiranja vozača i drugih građana, Hrvatski autoklub i udruženi autoklubovi posjećuju lokalne zajednice i ustanove, sudjeluju na raznim događanjima te provode edukativno-preventivni program koristeći svoje simulatore: simulator sudara i simulator prevrtanja, u kojima vozači i putnici u vozilu mogu iskusiti što se događa prilikom sudara i prevrtanja automobila, te osvještavaju važnost korištenja sigurnosnog pojasa.

 simulator

Podijeli sa prijateljima!