Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Petnaest stoljeća Crkve u Prološcu

Podijeli sa prijateljima!

vito2

U dvorani Doma kulture u Prološcu, održana je promocija knjige Vitomira Vite Grabovca, Petnaest stoljeća crkve u Prološcu, u nakladništvu Matice hrvatske. Uz autora, Proložanima su knjigu jezgrovitim opisivanjem predstavljali: voditelj ogranka Matice hrvatske Imotski - Milan Glibota, Mladen Vuković - urednik sa HR studija Split i svećenik proloških korjena - fra Josip Grbavac.


Ovo je dvanaesta knjiga vrijednog prološkog sakupljača povijenih dokumenata i činjenica koje jednostavnim rječnikom otimaju zaboravu bogatu povijest ovoga kraja.
Knjiga počinje citatom po Mateju /16,18/
Sjedeći na kugli zemaljskoj, Krist osnova crkvu i preda je ključeve Petru govoreći:
„A ja tebi kažem:Ti si Petar stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i Vrata pakla neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskog, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano i na nebesima, a što god razriješiš na zemlji, biti će razriješeno i na nebesima."
Sam autor tvrdi kako je logično, a i nađenim arheološkim ostacima dokazano da je središte nekadašnje Imote koja se prostirala od Biokova do Duvanjskog polja, centar baš u Prološcu, i to na potezu od Izvorišta rijeke Vrljike do Prološkog blata, iako po riječima fra Josipa Grbavca u povijesti nije postojala župa Proložac. Zato je vrijedno uzeti ovu knjigu Vitomira Grabovca, čiji je sadržaj potkrijepljen dokumentima pronađenim u raznim povijesnim arhivima ( muzej hrvatskih arheoloških spomenika, arhiv župe Proložac, hrvatski arhiv Dubrovnik, arhiv franjevačkog samostana Makarska, turski dokument u samostanskom arhivu Makarska, turski dokument u samostanskom arhivu Omiš, turski dokument u samostanskom arhivu Zaostrog, državni arhiv Zadar, Hrvatski arhiv Zadar, arhiv samostana Imotski, nadbiskupijski arhiv Split, i državni arhiv Split) kako bi pravim štivom izgradili svoja saznanja i zaronili duboko u temelje naše povijesti. Predstavljanje je sa nekoliko prigodnih pjesama popratila klapa Sv Mihovil Proložac.

 

Ago

vito1

 

SLIKA: Predstavljanje je održano u prološkom Domu kulture

Podijeli sa prijateljima!