Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Izložba povijesnih oružja u Imotskom

Podijeli sa prijateljima!

18721126 10211715926167906 2065840480 o 

U organizaciji POU Imotski i Zavičajnog muzeja, na Điradi u Imotskom 26.5. U 20 sati otvorena je izložba oružja iz 18. I 19. stoljeća pod nazivom Za slobodu zlatnu, u sklopu obilježavanja 300-te obljetnice oslobađanja Imotskog i Imotske krajine od Turske vlasti. Oružje je skupljano sa područja nekadašnje Vojne krajine kojoj je pripadala i tadašnja Imota.


Izložbu su otvorili djelatnici muzeja Branimir Leko i Ankica Jukić ravnateljica. Uvodnu riječ je rekla Dora Bošković muzejska savjetnica zbirke oružja.
Dora je u kratkim crtama pojasnila o kakvoj se povijesnoj vrijednosti radi, kolika je važnost očuvanja ovih izložaka koji svjedoče dio naše teške povijesti pod vlašću Osmanlija, Venecije i Austrougarske. Naglasila je kako je većinom to oružje izrađivano na našem području, Hercegovini, Bosni, južnoj Srbiji, Makedoniji i manjim djelom u Crnoj gori. Svaki od exponata je pravo unikatno remek djelo sa ukrasnim detaljima.
Otvaranje je popratio veliki broj mještana pažljivo razgledavajući svaki izložak.
Izložba je podržalo Ministarstvo kulture Splitsko-dalmatinske županije i u imotskom muzeju će se moći razgledavati sve do 1.2. 2018. Godine. Nakon organiziranja dvaju muzejskih radionica u travnju mjesecu za posjetitelje iz Švedske, Francuske i Španjolske u sklopu ERASMUS-a programa razmjene učenika, može se reći kako muzej vozi punim jedrima.
Tekst i foto - Ago

 

Podijeli sa prijateljima!