Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Lokvička noć pod kostelom

Podijeli sa prijateljima!

received 10212408007789514

U dvorištu župne kuće u Lokvičićima, u prošlu nedilju 6.8. okupili su se Lokvičani kako bi se zabavili u kolovoškoj noći.

U organizaciji KSED BILUBIJ, sa kamene tarace koja nije pozornica ali je poslužila bolje nego bezbroj onih koje jesu pozornice. Sami ambijent župnog dvora od starih kresanica vacada daje ugođaj koji plini znatiželju, a i budi maštu. Vriški vitrić koji se provlači mimo kamene klisure iznad Blata godi nakon vruća dana. Svečarski žamor na samom početku remetilo je tek škrgutavo pojačalo iza paravana predstave koju će održati dramska sekcija ŠOM koja djeluje u okviru Društva Košute.
Ispunjeno gledalište svidoči kako Lokvičana još ima i kako drže do didovine.
Večer je započela klapa Sv Mihovil Proložac, pismama: Prološka, Domovina i Moj dida i ja.
Društvo Košute je uprizorilo predstavu Mrt'ac, autora teksta i scene Damira Delića. Djelo je rađenu po istinitom događaju u Sutoru Košute, lektor je Niveska Juraga Kovačević. Predstava iako je
sa predvidivim sadržajem i dijalozima koji su pripoznatljivi i u našim imotskim običajima kada umre glava kuće ili ti starije čeljade bila je pun pogodak. Glumci amateri su odradili jako dobre role i zaokupili znatiželju gledalaca koji su u većini scena i dijaloga skoro i razgovarali sa glumcima proživljavajući fabulu.
Nakon glumaca iz Sinjske krajine, svoj komad seoske idile su odglumile Rnovićanke iz KUD Novae, pa Zdravko Jukić odglumivši Kikaša kako nagovara Vrtirepku neka skoči u bunar.
Ponovo je Klapa razgalila sve nazočne pjesmama Šijavica i Mirno spavaj.
Izredali su se na pozornici; Ljoljić, KUD Dikovača, KUD Novae i gangašice iz Prološvca . Na kraju se zapivalo uz Harmoniku i gitare i pisma je tekla dugo u noć odjekujući niz lokvičke doce priko propunta jezera prema Varušu koji svitli sa istočne strane usnuloga polja.
Ago

 

Podijeli sa prijateljima!