Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Iz tiska izašao 91. broj lista "Proložac"

Podijeli sa prijateljima!

 prolozac17

U prigodi svetkovine Velike Gospe koja će i ove godine u prološko svetište u Zelenoj katedrali na izvoru rijeke Vrljike privući nekoliko desetaka tisuća hodočasnika, iz tiska je izašao najnoviji list župnog glasila "Proložac".


Prvi ovogodišnji list, odnosno 91. po redu u trideset i šest godina dugoj tradiciji izlaženja glasila ove župe u Imotskoj krajini, sadrži osamdeset stranica tiskanih u boji, a započinje uvodnikom kojeg potpisuje župnik te glavni i odgovorni urednik lista fra Vinko Gudelj.
Nakon župnikove riječi zapažene stranice lista odnose se na tekstove dr. Dinka Aračića "Esej o Gospi" i "Sokratovo sito", a odmah potom i tekst poznatog mariologa fra Petra Lubine koji u prigodi 300. obljetnice oslobođenja Imotske krajine od Turaka pod zaštitom i zagovorom Gospe od Anđela piše o 300. godina Gospine Imotske krajine. O velikim svjetskim religijama, predstavljajući najveću- kršćanstvo, piše prološki pastoralni pomoćnik fra Ivan Jukić, a potom se list nastavlja o slavljima u župi u proteklih osam mjeseci, počevši sa župnom kronikom pa do proslava Kraljice Mira (tekst potpisuje Josipa Grbavac), zatim nadaleko poznatim prološkim Živim jaslicama (Braco Ćosić) te presjekom događanja u Velikom tjednu koje studiozno obrađuje Jure Maršić.
Svoje mjesto u listu našli su izvještaji i sa ovogodišnje svečanosti Prve svete pričesti i Krizme te o Zlatnoj harfi u Imotskom, Susretu hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru (Gena Leko) , susretima OFS-a koje je pripremila mjesna ministra Suzana Šimić i proslavi Sv. Ivana na Podima o kojoj piše Ivan Stojić.
Predzadnji dio lista posvećen je kulturnim događajima pa tako Ana Šerlija piše o prološkim glumcima, novinar Mladen Vuković o knjizi Vite Grabovca o svim prološkim crkvama te o predstavljanju pete knjige prološkog pastoralnog suradnika fra Ivana Jukića, a tekst pod naslovom "Vatikanski trokut" potpisuje Tomislav Božinović. U listu se mogu pronaći nezaobilazni i uvijek zanimljivi tekstovi Drage Maršića koji potpisuje tekstove "Sazrela seoska idila" i "Zavičajni haiku" te prvotisak svoje tri pjesme. Velimir Ćurčija donosi narodnu priču "Od sto kila varićak" , a Luka Leko tekst pod nazivom "Što je smrt" koja je uvod u posljednji dio lista i spomen na preminule župljane Prološca.
Osim vrhunskih tekstova među koje su uvrštene i pjesme mlade Petre Češljar list je obogaćen sa 91 fotografijom tiskanom u boji.
Na naslovnici je slika Gospe od Anđela, zaštitnice Imotske krajine pod čijom je zaštitom Imotski oslobođen od Turaka prije 300 godina, a na posljednjoj stranici korice je fotografija otočića u Prološkom blatu gdje su u svom samostanu obitavali Imotski franjevci i odakle su 1715. godine pod prijetnjom turske osvete franjevci izbjegli u Omiš gdje su osnovali novi samostan.

 

Josip Šerić

Podijeli sa prijateljima!