Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

ZAORILA GANGA SLIVNON

Podijeli sa prijateljima!

Slivno1

Sedamnaest godina jednog festivala nije za zanemariti. U samom začetku nitko nije razmišljao o ovoj tradiciji već se razmišljalo kako sačuvati ovu nematerijalnu kulturnu baštinu. Tadašnji župnik u Slivnu fra. Rafo, ugostitelj Vlatko Kustura i drugi entuzijasti su udarili temelj jedne vrijedne manifestacije. Zainteresiranost za ovo događanje nije niti malo upitna.

 

Prepuno slivno znatiželjnika nije zasigurno došlo radi svirača nakon festivala gange, već kako bi osjetili draž i snagu još uvijek živućeg pjeva našega podneblja. Sve ostalo je popratna stvar, nekad dobrodošla, a u većini slučajeva suvišna.

Zanimljivo je kako je po prvi put festival otvorio načelnik općine Runović kojoj Slivno pripada. Mario Repušić je pripoznao vrijednost ovoga događanja te podržao, pozdravio i poželio gangašima dobar nastup. Sadašnji župnik fra Željko Tolić je blagoslovio sve nazočne i pismu u Hrvata.

Zabrinjavajuće je kako se iz godine u godinu na festival prijavljuju uvijek isti izvođači, skoro niti jedna mlađa grupa, pa bi se i sami organizatori ovakvih događanja trebali zamisliti i nastojati poticati mlađe populacije u očuvanju ove vrijedne kulturne baštine.

Svaka čast slivanjkama na velikom trudu i organiziranu ovog događanja ali bi me puno više veselilo kada bi se mladi počeli zanimati za ovaj događaj.

Tekst Ago

Foto: Ivica Lozina 

Podijeli sa prijateljima!