Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Kolovoški dani prigoda za proslavu matura

Podijeli sa prijateljima!

20170819 182508 Burst01

Proslavom mature kao vremeplovom u mladost

 Nisu samo svadbe rezervirane u kolovozu, tada se u zavičaj sjate Imoćani sa svih strana svijeta pa se slave i obljetnice mature, od deset pa i više godina. Tako je i ovogodišnjeg kolovoza priređeno više proslava druženja imotskih srednjoškolaca, a neki naraštaji, primjerice maturanti iz 1992. godine, sazvali su svih negdašnjih pet razreda na zajedničko obilježavanje 25 godina napuštanja školskih klupa.

 

Prošlog vikenda za 45. godišnjicu okupili su se i učenici sva tri razreda Škole učenika u privredi koji su maturirali 1972. godine, svi muškarci rođeni oko 1953. godine kojima su razrednici bili pok. Ivan Bebek, pok. Vjeko Žužul i Stipe Turić.

Na 40. obljetnici maturiranja na posebnim proslavama okupili su se učenici 4a (razrednik Jozo Kukavica) i 4d razreda (razrednik pok. Ivan Čužić) iz 1977. godine, pretposljednji naraštaj slavnih imotskih gimnazijalaca, prije uvođenja „Šuvarove reforme“ školstva kada su ukinute gimnazije. Koliko je tadašnje gimnazijsko obrazovanje bilo zahtjevno svjedoče podaci da se u taj „opći“ smjer srednjoškolskog školovanja upisivalo i do 150 učenika u šest prvih razreda, koji su se ubrzo osipali pa bi maturu dočekala samo četiri razreda, a preko devedesetak posto onih koji bi nastavili školovanje i završavali bi više i visoke škole, a skoro svaki drugi bi ostao raditi i živjeti dalje od imotskog rodnog kamena. Tako je bilo i u spomenutoj generaciji iz 1958. godine, među kojima su vrsni liječnici i stomatolozi, inženjeri, ekonomisti, trojica su i publicisti (Mate Bašić, Velibor Ravlić i Mladen Vuković)…

Na susretima maturanata uz dobro iće i hladno piće prepričavale bi se zgode i anegdote s profesorima iz veselih školskih dana, smijalo se uz uspomene s nezaboravne ekskurzije u Rusiju kada se švercalo, jesmo li Imoćani ili nismo, sa žvakama, rabatinkama i drugim u socijalizmu manjkajućim proizvodima. Evo slike maturanata 4a razreda s jednim od popularnijih profesora hrvatskog jezika Ivanom Jurošom.

20170819 195223

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG-20170821-WA0000

Podijeli sa prijateljima!