Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

U spomen: Stjepan Vuković "Ićko"

Podijeli sa prijateljima!

vukovic-stjepan

Na splitskom groblju Lovrinac u subotu, 2. rujna 2017. pokopan je Stjepan Vuković "Ićko" (1934-2017) , naš istaknuti gospodarstvenik, mecena i dobrotvor rodom iz Studenaca, koji je uspješno vodio svoju građevinsku tvrtku u Freiburgu u Njemačkoj.

 

Ićko je otišao u Zapadnu Njemačku tijekom velikog gastarbajterskog vala krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća, osniva svoju tvrtku u sveučilišnom gradu Freiburgu, zapošljava više stotina radnika među kojima su bili i brojni Imoćani. Iako je bio neškolovan, zbog više uspješno izgrađenih objekata dobiva status inženjera. Kao uspješan poslovni čovjek, financirao je brojne aktivnosti naših radnika, osnovao Nogometni klub Croatia, uveo NK Freiburg u Prvu Bundes ligu, pomagao i NK Hajduk. Za vrijeme Domovinskog rata pomaže Hrvatsku vojsku i daje brojne donacije izbjeglicama i prognanicima. Bio je predsjednik Udruge njemačko-hrvatskog prijateljstva, surađivao s hrvatskom katoličkom misijom, dolazio u rodne Studence... Odlaskom u mirovinu, njegovu tvrtku nastavlja voditi kći. 

U povodu Stjepanove smrti, izjave sućuti obitelji Vuković stižu sa svih strana, a brzojav sućuti poslao je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Uz nazočnost više stotina Stjepanovih poslovnih suradnika, prijatelja iz Studenaca, Hrvatske te inozemstva, u splitskoj mrtvačnici misu zadušnicu za tog čovjeka velike duše služilo je deset svećenika. Uz predstavnike Hrvatske katoličke misije iz Freiburga, o Ićkovu životu i njegovu nesebičnom pomaganju brojnih društvenih, sportskih i drugih projekata govorio je prof. dr. sc. Josip Jurčević, koji je istaknuo i da gotovo nema zavičajne knjige ili značajnije monografije ili znanstvenog rada koju dobri nIćko nije sufinancirao.

Sveta misa zadušnica za Stjepana Vukovića Ićka održat će se u nedjelju, 3. rujna 2017. u 16 sati u Crkvi Sv. Ilije u Studencima.

 

Podijeli sa prijateljima!