Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Prosječan urod maslina

Podijeli sa prijateljima!

navodnjavnje-maslina 3

Krajem listopada ili početkom studenoga počinje berba maslina na imotskom području. Pretpostavlja se da imamo oko 5 tisuća stabala i to sorti oblica, bjelica, levantinka.

Najviše je maslina u Donjim Vinjanima, Rastovcu te Kamenmostu. Pojedini imotski maslinari kao što je Jure Perić s Kamenmosta ili Bruno Rebić iz Donjih Vinjana poznati su i široj javnosti jer su osvajali medalje na raznim natjecanjima maslinara i uljara. Ova godina je bila loša za poljodjelstva jer je godina počela niskim temperaturama a nastavila se sušom. Jednu nevolju zamijenila je druga . Ipak, zbog toga nije bilo poznatih nametnika tako da su plodovi zadovoljavajući i relativno zdravi.
Maslinari s kojima smo razgovarali su ipak zadovoljni. Ako ne količinom , onda zasigurno kvalitetom. Na oko 5 tisuća stabala moglo bi se ubrati oko 50 tona plodova. To bi moglo poslije prerade dati od 6-7 tisuća litara ulja. Sada se maslinovo ulje prodaje od 90-100 kuna za litar pa izračunajte da li se isplati. Da o zdravstvenim vrijednostima maslinova ulja i ne govorimo.

 

Podijeli sa prijateljima!