Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

ZADNJI ČIN STIPE BREČIĆA

Podijeli sa prijateljima!

1. Stipe Brečić

Zatekla me vijest o smrti Stipe Brečića 

Rijetko je napuštao naš Varuš, a danas je iznenada otišao na putovanje s kojeg se više ne će vratiti. Da mogu ući u vremeplov  otputovala bih godinu unazad ispraviti propust  -  češće  bih pila kavu sa Stipom u Velveta.  

Radni vijek  je počeo kao učitelj. Jedan je od osnivača, zajedno s Ilijom Zovkom, amaterskog dramskog društva „Zagora“  iz Krivodola. Osnivanjem Pučkog otvorenog učilišta u Imotskom  učiteljski poziv  zamjenjuje  knjižničarskim. „Zagora“ se gasi , bolje rečeno, mijenja ime u „Klub 19“ i djeluje pri  POU. Glumačka okosnica „Kluba 19“ su Ilija Zovko, Ante Šućur i Stipe Brečić.
Iako Stipu poznajem iz „Kluba 19“ naša prava druženja vezana su  za knjižnicu, najprije u neprikladnim i skučenim prostorijama iznad ureda „Imotske krajine“ , a onda u Domjanovoj kući.
Dok smo sjedili okruženi hrpom knjiga, ozarenog lica, iznosio je planove o novim dječjim predstavama, a u njih je uvlačio i mene. Zahvaljujući njegovom entuzijazmu  dječje kazalište „Imokaz“ održalo se dvadesetak godina.  Redale su se predstave: Djevojčica sa šibicama, Vječno nasmijano nebo, Mali princ, Šuma Striborova, Regoč,  Neva Nevičica, Ježeva kućica i mnoge druge. Generacijama  djece omogućio je  uživanje  u čaroliji kazališta.

Dragi Stipe neka ti na tvom putovanju  nebo bude vječno nasmijano! Počivaj u miru.

Vesna Ujević2. Stipe Brečić3. Stipe Brečić4. Stipe Brečić

Podijeli sa prijateljima!