Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Najhladniji dan ove godine

Podijeli sa prijateljima!

28450015 10208920815056646 1742540256 n 

Zadnji dan veljače zasigurno je najjhladniji dan ove godine i ove zime. Jutros je bilo -9 a u podne oko ništice ili nekoliko stupnjeva niže.Snijega nema ili ga ima nekoliko centimetara na predjelima višim od 600 metara nadmorske visine.

 

Zanimljivo je spomeniti da je i vrh Biokova Sveti Jure, također na imotskom području. Kao zanimljivost spomenimo da je Državni hidrometeorološki zavod zabilježio je najnižu temperaturu u Imotskom 11.siječnja 1985. godine i to -11.4 stupnja Celzijeva. Imotski kroničar Ante Čelan Gaganić u svojoj knjizi Pučke izreke o vremenu navodi i podatak da je 13. siječnja 1985. godine zabilježen najniža temperatura -23.5 stupnjeva Celzijevih. Slično je po Čelanu bilo hladno i 1929.,1956.i 1963. godine. Najniža je temperatura jutri kada izlazi sunce. Ante Ujević u svojoj knjizi Imotska krajina navodi zanimljiv podatak ,bez navođenja visine temperature ,da je usred ljeta, odnosno u noći sa 7 . na 8. kolovoza 1888. godine bilo toliko hladno u Imotskom da je po okolnim brdima pao snijeg. Niska temperatura je uništila ljetinu i zavladala je glad!
Hoće li ovako niske temperature uništiti poljodjelske kulture ili smmanjiti urod?. Neće. Kako sada stvari stoje vea za dva dana naglo će se dignuti temperatura jer da je potrajalo tjedan dana ili više bilo bi većih šteta. Ovako, u ovom stadiju vegetacije jedino su moguuće štete na tek procvalim bademima ili bresvama . Naravno, kasnije sorte koje nisu procvjetalo neće biti štete.Agronom preporučujju vinogradarima da u vrijeme niskih temperatura ne režu lozu jjer joj tako otvaraju velikuu ranu koja onda lako može smrznuti. Naravno, niske temperature imaju i dobri stvari a to jje uništenje većine nametnika koji živu na korama višegodišnjih biljaka.Manje će se prskati a time i manji troškovi u proizvodnji. Poznati klimatolog dr. sc. Krešo Pandžić mi reče da će ovakvih ekstrema kako se to upravo događa biti sve više i sve češće kao posljedica klimatskih promjena. Naravno, osnovni uzrok tome je čovjek. Zar nije i Isus je rekao :Čovječe, možeš raditi što hoćeš ali ne i koliko hoćeš! Pametnom dosta

Podijeli sa prijateljima!