Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Misa za poginule za "krst časni i slobodu zlatnu"

Podijeli sa prijateljima!

P4021243 

Svakog Uskrsnog ponedjeljka u Dobranjama se služi misa za ubijene i u Markovića jamu bačena 136 domobrana. Oni su od partizana zarobljeni pred kraj Drugog svjetskog rata na Aržanu i poslije toga ubijeni i bačeni u Markovića jamu.

Devedesetih godina njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani i pokopani u zajedničku grobnicu na Dobranjama. Ove godine misu je predvodio don Ivan Ćubelić. Ubijeni domobrani su uglavnom s područja Imotskog, Sinja te susjedne Hercegovine. Njihova imena su upisana na spomeniku gdje su zajednički pokopani na dobranjskom groblju. Autor spomenika je akademski kipar Josip Bosnić.

 

Isto tako kod Tomislavljeva u župi Vinjani slavi se misa za one koji su „poginuli za krst časni i slobodu zlatnu" iz župe Vinjani. Vinjančani će tu podignuti zajednički spomenik a inicijativu je pokrenula Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Imotska krajina iz Imotskog. Prije mise koju je predvodio vinjanski kapelan fra Jakov Udovičić vijenac je u ime UDVDR Imotska krajina iz Imotskog položio predsjednik Vinko Tolić.

Ante Aračić

Podijeli sa prijateljima!