Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

KAD PROLOŠKU ČUJEN ODMA MI JE BOLJE

Podijeli sa prijateljima!

Prološka

KAD PROLOŠKU ČUJEN ODMA MI JE BOLJE

Kako bi Prološko kulturno lito bilo potpunije programom, raznovrsnijega sadržaja, nakon nekidašnjeg nastupa vukovarskih fokloraša HKUD Proložac je organizirao večer dalmatinske klapske pisme, zasnovan na uspješnom radu domaće im klape Sv Mihovil Proložac. Klapa je svojim pristupom klapskoj pismi i svojim nastupima zasigurno na ponos Prološcu, a i Imotskoj krajini. Od 2004. Godine kada je osnovana na inicijativu nekoliko članova crkovnog zbora ostavila je za sobom pripoznatljiv kvalitetan trag od mnogo uspješnih nastupa, nagrada , pohvala, organiziranja klapskih druženja i promocije svoje Općine i krajine.

Klapa repertoar gradi na tradicionalnoj klapskoj pismi, na duhovnoj sa kojom su i počeli, dok za širi auditorij imaju repertoar klapski obrađeni popularni pjesama, među kojima i svoju pismu PROLOŠKA, koju je pisao i skladao član klape A. Ago Kujundžić, sa stihom: Kad Proložac vidin odma mi je bolje. Svoj nastup su podijelili u tri ciklusa: Narodni napjevi, duhovne pjesme i pjesme autora iz Imotske krajine. Kako je klapa na široko stekla prijateljstva, za ovu prigodu koja je u biti bila njihov cjelovečernji koncert, pozvala je prijatelje, klapu Drniš i Rogotinske pučke pivače.

Klapa Drniš je osnovana 2006. Godine, njeguje a capella pjevanje držeći se napjeva svog zavičaja pod stručnim vodstvom maestra Luke Bakovića. Drnišani se kroz pismu diče svojim krajem, pršutom, a najviše pjesmom posvećenoj pršutu.

Rogotinjani baštine i vrijedno čuvaju stoljetnu tradiciju a capella pjevanja svog neretvanskog kraja, brižno je prenoseći s koljena na koljeno ne dajući tako zaboravu tradiciju liturgijskog i para-liturgijskog pjevanja. Prije nekoliko godina u Opuzenu su snimili cjelokupni liturgijski opus.

Proložani su u svom Domu kulture uživali u ugodi dalmatinskog pivanja iako po mom skromnom mišljenju i poznavanju prolških sela i zaselaka, za ovakvu prigodu Proložac u svojim njedrima krije lipi prigodni, starinski kameni kutaka.

Podijeli sa prijateljima!