Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

PISMO IMOĆANA IZ VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Podijeli sa prijateljima!

VS 1

PISMO IMOĆANA IZ VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

U redakciju Podbablje portala smo dobili pismo od Imoćana koji žive u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a objedinjeni su u vrijednu Udrugu Imoćana te županije. Pismo vam u cijelosti prenosimo.

 

 

IMOĆANI U SLAVONIJI I SRIJEMU

Članovi Udruge Dragovoljaca i Veterana Domovinskog Rata iz Imotskog, na čelu sa predsjednikom gosp. Vinkom Tolić i gosp. Antom Livajić uzvratili su posjet Zavičajnom klubu Imoćana Vukovarsko-srijemske Županije u Vinkovcima.
Dugogodišnje prijateljstvo u kojem nas vežu zajednički korijeni iz krševite Imotske krajine i Slavonskog  hrasta dokazuje kako nas niti Bura podno Biokova, niti Košava sa Dunava ne mogu rastaviti.
Vežu nas zlatne kapi Traminca i Kujunđuše, veže nas rat i mir u krvi domoljubnoj, vežemo Sjever i Jug tamburicom i gangom.
U listopadu su članovi Zavičajnog Kluba Imoćana iz Vinkovaca  zalili cvijeće na grobovima svojih predaka po Imotskoj krajini, a sada su naši gosti zapalili svijeće i položili cvijeće na mjestima pogibija svojih potomaka i vitezova, koji su došli braniti našu Slavoniju i Srijem.
Na poziv Tomislava Lozančić i predsjednika Zavičajnog Kluba Imoćana gosp. Zdenka Budić , za obilježavanje obljetnice smrti bana Josipa Šokčevića, kojeg su rado prihvatili gosti iz Imotskoga, zamjenica gradonačelnika, gospođa Kata Krešić, predstavnici Šokačkih rodova, Hrvatskog sokola gosp. Željko Iveljić sa suprugom, članovi Zavičajnog Kluba Imoćana VSŽ-e, te kipar i autor kipa bana Josipa Šokčevića, gosp. Ivan Kujunđić  Imoćanin iz Zagreba, te došli odati počast našem banu kod spomenika u Vinkovcima.
Nakon odavanja počasti pred kipom bana Josipa Šokčevića, gosti i domaćini su se uputili na mjesta pogibija Imotskih vitezova, koji su došli braniti Slavoniju i Srijem, u Čeretincima , Vukovaru i Šarengradu gdje je služena sveta misa njima i svima braniteljima u čast.
Poslije sv. mise uslijedio je posjet Ovčari, groblju, Memorijalnom centru, bolnici i Trpinjskoj cesti.
Puni emocija vratili smo se u Vinkovce, u Galeriju Ivan Kopač, gdje član Zavičajnog Kluba Imoćana u Vinkovcima gospodin Ante Miljak ima postav fotrografija na temu Vukovar 1996- 1998 .
Uvodne riječi na izložbi iznio je kustos galerije gosp. Belamarić , akademski umjetnici slikari i kipar gosp. Ivan Križanac, Ivan Kujunđić , te autor izložbe gosp. Ante Miljak.
Zadovoljni posjetitelji i gosti uputili su se u dom Streljačkog kluba Lokomotiva pri HŽ-u, kojega uspješno vode gosp. Branko Previšić i Antun Đerek, na turnir u streljaštvu. Uzorni domaćin je pripremio domjenak za takmičare i sve goste među kojima su bili predstavnici Šokačkih rodova, Zavičajnog Kluba Imoćana Vinkovci, te braniteljskih udruga i Udruge braniteljica, koji su pomogli u pripremi ovoga susreta i domjenka.
Na ugodnoj večeri svi smo bili suglasni kako ovakva prijateljstva mogu biti čvršća, te da Imotski i Vinkovci mogu biti poveznica Sjevera i Juga  Lijepe nam Domovine.
Zajedničkim koracima Vukovarom u Koloni sjećanja oprostili smo se od Imoćana i poželjeli ponovni susret negdje u Imoti.

Tajnik Zavičajnog Kluba Imoćana VSŽ-e
Tomislav Lozančić

VS 2

 

Podijeli sa prijateljima!