Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Iz tiska izašla najnovija knjiga fra Ivana Jukića

Podijeli sa prijateljima!

P5056508

U nakladništvu Matice Hrvatske odnosno njezinog ogranka u Imotskom proteklih dana iz tiska je izašla najnovija, peta po redu knjiga, istaknutog svećenika fra Ivana Jukića koji je od 2004. do 2013. godine obnašao službu pastoralne ispomoći u župi Podbablje, a od prošle godine je na službi u Prološcu. 

 Najnovija knjiga ovog franjevca koji je dobar dio svog pastoralnog vijeka proveo u župama Cetinske, Vrgoračke i Imotske krajine gdje je ostavio zapažen trag, nosi naslov: Francusko/Englesko/ Hrvatski rječnik u kojem abecednim redom gdje je svako slovo zasebno poglavlje i u kojem se prikazuje najrelevantnije riječi engleskog i francuskog jezika te mnogobrojni primjeri koji se koriste svakodnevno u navedenim govornim područjima, a svrha knjige je olakšavanje svakidašnjeg govora u različitim okolnostima. Fra Ivan Jukić koji je na navedenoj knjizi radio proteklo razdoblje ističe da se nada da će publiciranje ove knjige biti korisno đacima, studentima i svima onima koji žele dobro naučiti francuski i engleski jezik. Knjiga broji 456 stranica u kojoj se nalazi 20 000 riječi, izraza i izreka. Urednik knjige je Milan Glibota, a tehnička urednica Dragica Zeljko Selak dok je grafičku pripremu izradio Jakša Frlan, a tiskana je u splitskoj tiskari RePrint u 600 primjeraka. 

Fra Ivan Jukić rođen je u Slivnu 24.lipnja 1947. godine. Nakon pohađanja osnovne škole u Slivnu, završio je Klasičnu gimnaziju u Sinju, a bogoslovne studije pohađao je u Dubrovniku, Makarskoj i Zagrebu. Za svećenika je zaređen 29.lipnja 1974. u Imotskom, a pastoralno je djelovao u župama: Prgomet-Labin, Grab, Vrgorac, Staševica, Podbablje i Proložac, a stojna mu je kuća u Franjevačkom samostanu u Imotskom. Definitor je Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja od 1994. do 1997. godine te prvi pokretač prvog župnog lista na području Vrgorske krajine "Vrgorac" koji je počeo izdavati 2000. godine. Dobitnik je osobne nagrade grada Vrgorca te Splitsko-dalmatinske županije za obnovu vjerske i spomeničke baštine jer je obnovio rodnu kuću pjesnika Tina Ujevića, zvanu Fratarska kula ili Kula bega Cukarinovića. Objavio je ukupno pet knjiga: "Zapisi jednog redovnika/Kristoljubno domoljubne misli" koju je tiskao 2010., zatim "O Tinu, Gotovcu, Twainu i religijskom fenomenu" godine 2011., potom "Vrgorski ljetopis" iz 2014. godine te dva rječnika "Engleski/Francuski 2015. godine te ove godine "Englesko/Francusko/ Hrvatski rječnik. 

jukic knjiga

 

Fotografija: Dario Vrljić

Podijeli sa prijateljima!