Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Izložba fra Nediljka Brečića

Podijeli sa prijateljima!

 

fnediljkobrecic

U subotu 29. srpnja 2017. godine u 20 sati bit će otvorena izložba radova u drvu u Pučkom otvorenom učilištu u Imotskom fra Nediljka Brečića, dušobrižnika u Njemačkoj i nekadašnjeg župnika u Podbablju.

 

U katalogu izložbe koji je objavljen na hrvatskom i njemačkom jeziku dr. Dinko Aračić piše "Ako se maleno smije usporediti s velikim, onda postoji sličnost između našega fra Nediljka , nepoznata rezbara drva, i Ivana Meštrovića svjetski poznata umjjetnika. I fra Nediljko obrađuje tvrdo drvo koje u njegovim rukama dobiva oblik i postaje životno, a kad oblikuje tvrdo drvo, ono prestaje biti drvo hrasta i oraha , trešnje i masline, a postaje slika i prilika Isusa i Marije , križa i Raspetoga umjetnost i poruka, pjesma i molitva u isti mah ".

Aračić navodi i riječi Ivana Meštrovića koje je napisao u New Yorku 1924g. " Moja se umjetnost izražava u tvrdom drvu i kamenu, ali ono što umjetnost sadržava nije ni od drva ni od kamena ono je izvan prostora i vremena. Umjetnost je pjesma i molitva u isti mah ".

Likovi koji proizlaze iz fra Nediljkove ruke u njegovoj potrazi za licem, tipični su za franjevački život i duhovnost

Podijeli sa prijateljima!