Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Knjiga i CD o gangi

Podijeli sa prijateljima!

ganga - glas s izvora

U nakladi Udruge za očuvanje kulturne baštine i istobiti Davorija iz Gruda (BiH) i nakladničke kuće Dan iz Zagreba objavljena je knjiga "Ganga - S izvora glas" profesora Ante Kraljevića, Širokobriježanina koji živi u Zagrebu, a knjizi je priložen CD nosač zvuka s antologijskim izborom 75 ganga iz grla 22 gangaša i jedne gangašice (Jagoda Petrušić), starih od 24 do 77 godina, uz deseteračku pjesmu Frane Mikulića Jukića o gangi koju gusli Jure Miloš. 

 

Naš zaljubljenik u etno glazbu Tomislav Matković na postaji Radio Grude pune dvije godine snimao je i brižljivo birao 75 reprezentativnih pivanja ganga od Cetine do Neretve koje je otpjevalo 23 gangaša (uz uvodnu i završnu guslarsku pjesmu o gangi). Većinu ganga (koje je pod imenom ojkavice UNESCO zaštitio kao svjetsku duhovnu baštinu) pjeva Damir Miloš koji sa svojim momačkim glasom zorno prikaziva izvornu ljepotu gange. Uz njega s po nekoliko primjera sudjeluju i legende gangaškog pjevanja - Sire, Stipe Jelić, Đulić, Pegotić, Gigalović, Vencel, Milan, Kempes, braća Kopilašići...

 

Uz uvodnu riječ urednika Jure Miloša, guslara, diplara i predsjednika udruge Davorija, predgovor potpisuje aktualni hrvatski ministar državne imovine dr. sc. Goran Marić ("A grlo i srce dva su bliska organa: u njima se rađa i nastaje ganga... Iz njih se podiže u svijet i do ljudskog uha."). Autori pogovora su dr. sc. Damir Zorić ("Tom zajedništvu pjesme, pjevača i naroda čiji duh stvara i oblikuje gangu, pjeva je, sluša i njeguje je, ovo izdanje lijep je i dostojan spomenik, jamstvo budućnosti naše gange."), dr. sc. Anđelko Mijatović ("Iako je većina duhovno-kulturnog izražavanja našega usmeno-književnog stvaralaštva ostala nezabilježena i propala jednom zauvijek, i onaj manji, sačuvani dio svjedoči o velikom i neprocjenjivom bogatstvu kulturno-usmeno-književnoga stvaralaštva naših predaka pa i nas samih...") i sarajevska prof. dr. sc. Jasmina Talam ("Jedan od najprepoznatljivijih polifonih oblika seoskog stanovništva je veoma teško zapisati... a zvučni zapis pruža mogućnost da uvidimo i elemente stila izvedbe napjeva."). U naslovnoj studiji Ante Kraljević (na korijenskom pravopisu) razglaba vlastitu teoriju i raščlambu gange studioznim primjerima pjevanja, citiranjem preko stotinjak bibliografskih (knjigopisnih) izvora, popisom pedesetak poznatih snimaka ganganja na gramofonskim pločama, audio kasetama, CD-ima i dokumentarnim filmovima od 1968. do danas, s 328 primjera pjevanja. Priručnik na 159 stranica o gangi u zvučnom i pisanom obliku objašnjava niz činjenica o nastanku ovog osebujnog pučkog dvopjeva s kamena (vjerojatno rođena oko 1895. u četverokutu Posuški Gradac - Bobanova Draga - Drinovci - Runović - Gorica - Osoje), zatim o njezinu razvoju, osobitostima (4 su vrste s obzirom na priginjanje drugog glasa: imotsko-bekijska, belevarijska – Široki Brijeg, nainska – Ljubuški i rera – Sinj), kritičkim osvrtom na načine pjevanja s obzirom na potrebu savršenstva izvedbe, potom glazbenom prožimanju s deseteračkim stihom te na kraju autor donosi preporuke kako očuvati gangu, predlažući da BiH i Hrvatska zajednički predlože UNESCO-u da u popis netvarne kulturne baštine uvrste i gangu (mimo već zaštićene ojkavice).

 

U iskonoslovlju riječi "ganga" bilježi se šest pretpostavki publicista i jezikoslovaca o njezinu korijenu: od albanske (kang), latinske (cano), engleske (gang), staroiranske (gatha) i njemačke riječi (Gesang) ili od onomatopejskog (gan, gan) zvukosročja, čemu se i autor Kraljević priklanja, podsjećajući da se u našem puku za prateće guslanje glasom govorilo da se gunga. Ima i jedna ženska ganga: Lipe moje dvije gitarice / Što kucaju bez ijedne žice.

 

Jedna otpjevana ganga na CD-u "Ganga - S izvora glas" spominje i naše Podbablje:

Alo veza priko Kamenmosta

Jedna mala na mom srcu osta.

 

 

 

Podijeli sa prijateljima!