Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Knjiga enigmatičara Zdravka Žarkovića

Podijeli sa prijateljima!

Žarković Zdravko

U nakladi imotskog ogranka Matice hrvatske objavljena je knjižica "Imotska razglednica", prvi naslov Zdravka Žarkovića, profesora francuskog jezika, enigmatičara, publicista i diplomata podrijetlom iz Poljica. Knjiga će uskoro biti predstavljena i u Imotskom.

 

Zdravko Žarković rođen je 14. svibnja 1945. u Palešniku kod Garešnice. Profesor je francuskog jezika i filozofije, radio je kao diplomat u Francuskoj i Švicarskoj, a danas živi kao umirovljenik u Zadru, nastavljajući svoj hobi zagonetaštva te je brojne skupine francuskih turista upoznao s ljepotama i znamenitostima našega priobalja. 3. listopada 1962. objavio je svoj prvi enigmatski rad pa ovom svojom prvom knjigom obilježava 55 godina rada u zagonetaštvu, s izborom zavičajnih stihova, aforizama i najuspjelijih križaljki, premetaljki, rebusa i zagonetki, jezikoslovnih majstorija koje je potpisivao i imenima Caper i Zdražar.

U proteklih pola stoljeća surađivao je u brojnim zagonetačkim listovima u bivšoj državi Jugoslaviji te u samostalnoj Hrvatskoj, punih devet godina (1968.-1976.) uređivao je križaljku u zadarskome Narodnom listu... U tjedniku Vikendu je 1970. godine u križaljku na lik 25x17 uspio uvrstiti 45 tematskih pojmova, zemljopisnih naziva s jadranske obale. Prvi je u nas objavio križaljku 7x7 bez crnih polja (Čvor križaljka, 1974); po broju objavljenih kvadrata 7x7; (tristotinjak). vjerojatno je hrvatski, možda i svjetski rekorder.

Baveći se aforistikom, posebno sportskom, objavio je više od 300 aforizama o nogometu u Sportskim novostima. Zaokupljaju ga posebnosti hrvatskoga jezika pa rado spominje (gostujući i u Globalnome sijelu HRT-a) kako je prvi otkrio hrvatsku riječ sa sedam uzastopnih suglasnika: SANSKRTSKI. Kao vrstan znalac francuskog jezika, Francuze, naciju visoke kulture i razvijene enigmatike, zadivio je na njihovu terenu složivši legendarna četiri križaljkaška kvadrata 7x7 na francuskom.

Ovom svojom prvom knjigom vraća dug zavičaju, uplevši u deseterac sve slavne Imoćane, s izborom svojih aforizama, pučkih ganga, viceva i anegdota te antologijskih enigmatskih uradaka i jezikoslovnih bravura (anagrama i palindromskih rečenica), a tu je priča koja je prijavljenu za Guinnessova knjigu rekorda kao najduža priča u kojoj svaka riječ počinje sa slovom S. Na korici su fotografije Stipe Šurlina.

Žarković - Imotska razglednica min

 

Podijeli sa prijateljima!