Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Vrijedno štivo u četvrtom ujevićevskom zborniku

Podijeli sa prijateljima!

13737 HDR

 

U Krivodolu je održan dvodnevni četvrti međunarodni skup "Kulturno naslijeđe Ujević" pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, u suorganizaciji Svučilišta u Zagrebu i Zadru te Akademije tehničkih znanosti Hrvatske. Bogatiji smo za zanimljivi zbornik i turističke ploče.

 

 

Program u organizaciji Kulturno umjetničke udruge „Ujević“ počeo je u petak 29. rujna misom u kapelici sv. Mihovila iz 1779. u Gornjim Ujevićima te predstavljanjem poučne staze "Tinovo hodočešće po zagori", te je pred rodnom kućom književnice i klarise Anke Petričević u Lovreću postavljena prva od 16 obostranih tabli koje će niknuti i na ostalim imotskim mjestima kuda je hodio Tin i nadahnjivao se za svoje stihove.
U subotu 30. rujna u Osnovnoj školi Tina Ujevića, u kojoj je otvorena škola od 5. do 8. razreda počela upravo prije 60 godina, predstavljen je zbornik radova s ovog skupa te su autori ukratko predstavili svoje zanimljive teme uglavnom vezane za naš zavičaj. Skup je vodio urednik zbornika dr. sc. Darko Ujevića.
U zborniku je objavljeno 28 radova iz pera 26 autora te desetak priloga u kojima je predstavljeno više novoobjavljenih knjiga krivodolskih i drugih autora.
Najviše je recenziranih članaka objavljeno o bardu hrvatske poezije, o osobitostima njegova stiha i života pišu Vesna Ujević, Gordana Radić, Ana Šakić, Bosiljka Šaravanja, Tonći Lazibat, Almedina Pajević i Tonko Maroević.
20170930 112700 HDR
Akademski kipar Petar Ujević: Tin Ujević na globusu
 
Bože Ujević piše o prvom učitelju u Poljicima Augustinu Zuviteu (koji je učiteljevao punih 48 godina), o liječniku i zdravstvenom prosvjetitelju Ivanu Ujeviću, a supotpisao je još dva teksta. 
Anđelko Gudelj Velaga pisao je o vodoposkrbi, bunarima i čatrnjama u župi sv. Ane, o 40 godina Nogometnog kluba Kamen te je zapisao 35 mjesnih anegdota i zgoda, otrgnuvši ih tako od prebrzog zaborava.
Tonći Lazibat predstavio je pjesme prigodnice don Ilije Ujevića, a najduži rad ispisao je marni jezikoslovac Petar Ujević Perotić koji je popisao sve krivodolske mikrotoponime i mjesna nazivlja. Čuli smo tako da je vjerojatno najduži peterorječni hrvatski mikrotoponim - u Krivodolu: Di je grom odbijo stinu!   
Krešo Pandžić ispitivao je pogodnost imotskih vjetrova za proizvodnju skuplje ali ekološki čiste i obnovljive energije, dok su Darko i Bože Ujević i Ante Gavranović zajednički osvijetlili lik već pomalo zaboravljenog Mije Ujevića, četverostrukog svjetskog prvaka u hrvanju slobodnim stilom.
Ana Puljiz piše o imotskoj narodnoj nošnji, a predstavljena je i istarska nošnja. Nekoliko tekstova iz katoličke baštine potpisuju Bosiljka i Zlatko Šarabvanja, a u tekstu "Sveta Hrvatska" opisali su živote troje hrvatskih svetaca Nikole Tavelića, Leopolda Mandića i Marka Križevčana (za čije se posvećenje čekalo 71, 90 i 7 godina od proglašenja blaženima), zatim 8 blaženika, tri blaženica i Drinskih mučenica te pet sluga Božjih vezanih za hrvatski narod i katoličku crkvu.
Tiskani su i tekstovi više autora o japodskoj i makedonskoj kulturi pa, uz još nekoliko kraćih priloga, ne samo imotski čitatelji u rukama imaju knjigu velikog A4 formata na 327 stranica kojima se može češće vraćati.        
Ovim četvrtim bienalnim zbornikom udruge Ujević dobili smo najdugovječniji imotski nakladnički niz, jer su dosadašnja izdanja (Imotski zbornik, Runovićki zbornik, Zagvozd...) tiskana u najviše tri broja.
20170930 101023 HDR
Karikatura Josipa Ljubičića u zborniku
Podijeli sa prijateljima!