Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Novi roman publicista Milana Puljiza

Podijeli sa prijateljima!

puljiz 1web

Milan Puljiz objavio je novu jedanaestu knjigu, šesti roman „Luca Mulica“ u nakladi zagrebačke kuće Dominović. Predstavljanje knjige bit će u petak, 10. studenoga 2017. u 18 sati u velikoj dvorani Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4, u Zagrebu.

 

O knjizi će govoriti Stjepan Sučić, Mijo Jukić, Mirko Galić, Petar Gudelj i autor, a ulomke će čitati Marko Biočić „Buco“, a u glazbenom dijelu nastupit će Trio Bucinih prijatelja.

 

Milan Puljiz rođen je 1. siječnja 1935. u Runovićima. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1960. Četiri desetljeća radio je kao novinar. Najdulje je bio u Vjesniku i na Hrvatskoj radio televiziji kao komentator unutarnje i vanjske politike. Uz „Lucu Mulicu", napisao je još deset knjiga: Pogled u sutra (1995.), Pogled u sutra - drugi dio (1996.), Ušutkivana misao (1997.), Sto pisama predsjedniku (1999.), Građanin predsjednik (2004.), Kamen i drača - Runovićka rapsodija (2010.). Slatka močvara ili Novinari i komarči (2012.), Mila Dragovića (2013.), Vila Bijakovka (2015.) te Vile i Zvizdan (2016.). Priredio je izbor pjesama sedam desetljeća prešućivanog autora Luke Puljiza „Zapisi o siromacima" (2011.).

Tijekom radnog vijeka Puljiz je upoznao brojne uglednike, premijere, predsjednike, gospodarske i kulturne uspješnike, ali i male ljude, no ipak svoje beletrističke priče gradi na zavičajnim junacima, o čemu kaže: „Svatko voli svoj rodni kraj i poznaje ga najbolje. Prava slika o mojemu kraju još nije dovoljno poznata javnosti. I o onome što se zna, ima dosta neistina, pogrdnih, pa i zlonamjernih prosudba. A istina je da je to pitom kraj marljivih ljudi bistre pameti, kraj u kojemu nikada nije bilo dovoljno hane za sva usta. Pa se za korom kruha moralo obijati i domaće i svjetske pragove. Tako su Runovićani i Imoćani pisali priče o sebi i tvojemu kraju. S pomoću sjećanja i mašte jednostavno sam gradio te priče i spremao ih među korice svojih šest knjiga. Nije mi prvo na pameti bio umjetnički dojam mojih tekstova, nego vjerodostojnost slika o mojim ljudima i kraju iz kojega sam i ja „pročedio" i otisnuo se u svijet. Napokon, svoje knjige smatram vraćanjem duga svojemu kraju: čitatelji će reći svoje, a meni je bilo zadovoljstvo. Gotovo da nema pisca koji se nije napajao slikama iz vlastitoga života, poglavito iz mladih dana u rodnome kraju. Ondje se stvara čovjek. Neka mi bude dopušteno da spomenem Miru Gavrana. Govoreći o mojoj prvoj 'runovićkoj' knjizi „Kamen i drača - Runovićka rapsodija" (2010.), otkrio je da je „autor nakon što je 40 godina bio ugledan hrvatski novinar, u 75. godini napisao prvo književno djelo, i to kakvo, te tako najavio da će postati i jednako ugledan pisac. Ne znam za sličan primjer ni u nas, pa mu svijetu.“

Milan Puljiz otkriva i radnju svog novog romana „Luca Mulica": „Potaknut je ružnim dalmatinskim običajem. Kada se rodi dijete, a otac se ne zna ili ne želi priznati očinstvo, ćakulonski jezici kažu - rodilo se mule, mulac ili mulica. I tako nesretno dijete obilježe sve dok je živo. Malu Lucu i njezina malo starijeg susjeda Antu Učenika zadesila je takva sudbina: njihovi očevi već su bili najavili povratak iz vojske i vjenčanje sa svojim djevojkama. Nažalost, rodili se dječak i djevojčica, očevi se nisu vratili, zaglavili su, nitko ne zna gdje ni kada. Luca i Ante ponijeli su svoj križ sramote i samoće hrabro. Otisnuli su se u svijet i nakon nekoliko desetljeća vratili se u Runoviće kao akademik svjetskoga glasa i sveučilišna profesorica.“

Podijeli sa prijateljima!