Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Studija o Milivoju Mirzi Maliću (1897-1935)

Podijeli sa prijateljima!

Malić Mirza

Imoćana ima na svim stranama svijeta. Tako je i Milivoj Mirza Malić poznato ime u našoj orijentalistici. Rođen je 10. 7. 1897. u Imotskom, kršten kao Milivoj Mate Marko Malić. Otac Klonimir (Klement) doselio je iz Makarske i bio je tajnik gradskog poglavarstva.

 

Majka mu je Ildegarda rođena Šoić Mirilović, a njegov predak knez Mate dobio je mletačko plemstvo zbog doprinosa oslobađanju od osmalijske vlasti 1717. godine. Obitelj Malić seli u Omiš, a od 1906. žive u Sušaku.

 

Kao mladić Milivoj radi kao bankar, a 1920. prelazi u Zagreb, upisuje Kraljevsku visoku školu za trgovinu i promet, proučava filozofiju, teologiju i filologiju, zanima se za orijentalistiku te 1922. prelazi na islam. uzima ime Mirza Abdurahman, napušta studij i odlazi u Španjolsku. 1924. godine dolazi u Pariz studirati orijentalistiku, neko vrijeme studira u Tunisu. U prvom kratkom braku u Zagrebu 1922. ima sina Milivoja, 1932. je oženio poljsku Židovku Noemie Becker s kojom živi i Nici i dobiva kći. Teško bolestan, gotovo paraliziran, na Sorboni 1935. godine brani svoju doktorsku tezu o hercegovačkom pjesniku Šejh Fevziju Mostarcu (Blagajcu) i njegovu djelu 'Bulbulistan' napisanom na perzijskom jerziku. Knjiga je iste godine objavljena u Perizu, a autor se vraća u Zagreb gdje od mijelitisa umire 12. 10. 1935. u trideset i osmoj godini života.

Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka iz Sarajeva objavio je prošle godine knjigu "Milivoj Mirza Malić i Fevzijev Bulbulistan na Univezitetu Sorbonne" s pretiskom njegove knjige na francuskom i bosanskom jeziku, uz ovodne tekstove Zorice Manojlović, Namira Karahalilovića i Ibrahima Kemura.

malić mirza sorbona

 

Podijeli sa prijateljima!