Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

U Imotskom predstavljen roman Ante Juroša

Podijeli sa prijateljima!

 Juroš1

U punoj dvorani posjetitelja i ljubitelja pisane riječi u Pučkom otvorenom učilištu u Imotskom svoj drugi roman „Kapljice krvi" predstavio je imotski pisac i novinar Ante Juroš (rođen 1978.). Radnja ovog ratnog, ali i misaonog i domoljubnog romana odvija se u razdoblju od 70-tak godina u prošlom stoljeću, konkretnije od 30-tih godina pa do početka 90-tih godina odnosno početka Domovinskog rata.

 

Jedna hrvatska obitelj koja može biti iz bilo kojeg našeg sela odgojena u kršćanskom i domoljubnom ozračju, imala je dva sina koji su za vrijeme ratova bili u suprotstavljenim vojskama. Zbog tih razloga odnosno sukoba ideologija nastradaju i nevini ljudi. Nastaju nevine žrtve i zato je roman nazvan „Kapljice krvi".
U ime nakladnika Ogranka Matice hrvatske iz Čitluka govorio je njen predsjednik Andrija Stojić. On je istaknuo da je ovo 224. naslov ovog vrijednog nakladnika a pored ostalog izdaju i 3 dječja časopisa.
O književnim vrijednostima romana i zanimljivoj pripovjedačkoj vještini govorila je prof. Ivana Petričević. S povijesnog odnosno ideološkog aspekta osvjetljujući vrijeme radnje odnosno noviju hrvatsku povijest iz tog vremena prof. Dragutin Koštro je čestitao autoru na hrabrosti ali i dobrom poznavanju novije hrvatske povijesti.
Gotovo za ne vjerovati da je na predstavljanju kako rekoh bila puna dvorana i da su prodane gotovo sve knjige koje je autor sam potpisivao.
Ante Juroš je 2009. godine objavio društveni roman „Koeficijent života". S ova dva romana zauzima sigurno vrijedno mjesto u novijoj hrvatskoj književnosti i da ne kažemo nova zvijezda na hrvatskom književnom nebu.

Podijeli sa prijateljima!