Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Predstavljena jedanaesta zbirka stihova Ivana Bitange Šujana

Podijeli sa prijateljima!

bitana 0U punoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Imotskom u subotu 9. prosinca 2017. predstavljena je jedanaesta knjiga „Brzacima sna“ Ivana Bitange Šujana, koja u izdanju imotskog ogranka Matice hrvatske i s ilustracijama Augustina Age Kujundžića donosi četrdesetak lirskih pjesama. Izbor pjesama čitali su Ante Šućur i Marijan Grbavac.

 

Nakon zbirke „U okračalom vrimenu“, svjestan da nas kazaljke stađuna gaze sve bržim ritmom, da vrijeme neumitno kroči novim obalama svojim bešćutnim maršem koji nam se čini sve sličniji posmrtnoj koračnici, Ivan Bitanga i ove se jeseni, s dunjama žutim, javlja rukovetom novoga poetskog lišća ubranoga po krškim docima s oskudnim pregrštima zemlje. I kao što zvizdan spali svu ljetinu, a jesen oboji svojim akvarelom, tako su i Ivanove lirske vlati kolikoćom sparene, koliko uvučene u se toliko kakvoćom pršte osušenim miomirisima. Poput stručka lavande ili kojega drugoga mirisnog i ljekovitog bilja, i njegove su pjesme zbijene u sintaktički bitak, gotovo aforističku pouku bez viška riječi, s marno izrezbarenim stihovljem, koje je prinos i našoj kršćanskoj poeziji – istaknuo je Mladen Vuković.

Ivan Bitanga Šujan dokazano ima i mjere, i vjere, i snage, i znanja, i duha, i mašte i spoznaje, i... Oprezan u izboru riječi, njihovom semantičkom poretku kojima stvara lirsku arhitektonsku cjelinu, pravim su predloškom koji ukazuje na zanat s imenom - neponovljivo pjesništvo. Podjednako izvoran i dosljedan od dvostiha do pjesme u prozi, sa svojim bezinterpunkcijskim slobodnim stihom i ponekom rimom, stvarajući sliku likovno-glazbenog mozaika, u kojem Ivan Bitanga Šujan još jednom apostrofira da je „tek lice korita kojim protječe vrijeme sna moru" i da se jutro jednom „neće probuditi", a on će „napokon oživjeti / u stvarnom vremenu i svijetu / po mjeri istinske Ljubavi." U ovoj, po mnogočemu novoj zbirci Ivana Bitange Šujana, u njegovim „BRZACIMA SNA" sastavljenoj od tri podnaslova: „Brecanje tišine," „Žuta perunika" i „Oprost", čitatelj će promišljati govor istine oblikovan u jednostavnom i samo Ivanu svojstvenom obliku iznošenja lirske duše koja je putokazom u odrastanju do konačne odrednice ljudskog postojanja, nazvanom vječnost – kazala je profesorica Mara Pezo.

U slučaju Ivana Bitange Šujana imamo pjesnika podjednako sklonog osjećanju života i umjetnosti, njihovoj uravnoteženosti. Njegovo pitanje vječnosti je upitnost nad prolaznošću, a put kojim lirski kroči po svemu ne predstavlja mu poteškoće. Poput Adama, kao i svakoga od nas, i on je svjestan kako će iznevjeriti postavljeni zadatak, ali će o njemu govoriti iskreno i prostodušno, pokušavajući usporediti izgubljeno s onim pronađenim izvan raja. U svakome slučaju ovdje se nalazimo na tragu lirike, na tragu čarolije koja nas pokušava uljuljkati u vječnost – zaključio je u svojoj recenziji zbirke Tomislav Marijan Bilosnić, koju je pročitala Ana Šerlija.

Autor Ivan Bitanga Šujan u svom kratkom obraćanju nazočnima zahvalio se svim donatorima koji su potpomogli objavljivanje knjige te je pročitao novu pjesme posvećenu Slobodanu Praljku, koja će se vjerojatno naći u njegovoj sljedećoj knjizi, koja bi uz nove pjesme mogla sadržavati i izbor iz prethodnih, svjedočeći zrelost i puninu poetskog svijeta tog autora.

bitanga 1bitanga 3bitanga 4bitanga 5

Podijeli sa prijateljima!