Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Nova izdanja Tomislava Božinovića

Podijeli sa prijateljima!

božinović 12

Za 75. rođendan splitskog publicista proloških korijena Tomislava Božinovića objavljena su još dva njegova naslova – „Eksplozija tišine“ i "Pretežno maglovito". "Eksplozija tišine" prva je njegova zbirka iz 1994. godine.

 

 Slijedilo je pet knjiga izabranih humorističkih priloga te autobiografski roman „Obilježen“ o poratnom Križnom putu svoje obitelji. Za njegov životni jubilej objavljeno je drugo izdanje zbirke stihova "Eksplozija tišine" u kojoj je ukolajnio i prve sačuvane stihove pisane sa šesnaest godina, neke su pjesme i uglazbljene. Novo je izdanje dopunjeno s dvije pjesme kasnijeg nastanka, a knjiga je urešena crtežima Ante Madunića. 

Bliži se gotovo pola stoljeća da Tomislav Božinović ispisuje gotovo svakodnevno dežurne aforizme, kao osebujni dnevnik u najkraćim crtama o aktualnim društvenim, političkim i inim temama. Njih je ugrađivao u svoje kolumne, humoreske i komedije, a oni najbritkiji su ostali samostalni čempresi duha, jablanovi mudrosti koje bure ni oluje naših politika „s lijeva i desna“ (ili kako narod reče za političare koji se okreću poput dimnjaka na vrhu kuće – kako vjetar puše) nije uspjela slomiti i odagnati u prašinu zaborava. Naravno, komentirajući udarne naslove i afere, autor je s izrazitim darom obrtanja dioptrije pogleda na zbilju, s talentom diranje nedodirljivih i parodiranja svetih, ispisao mnoge šaljive aforizme i „blic“ duhovite komentare aktualija, koje je vrijeme ipak pregazilo jer se njihovi junaci nisu plasirali u političku završnicu i popeli na partijski vrh, ili u novija demokratska doba nisu prešli izborne pragove, pa smo ih zaboravili. Da bi takve ubode mlađi čitatelji shvatili, trebalo bi u fusnotama napisati što je naciljani političar u to doba bio, no aforizmi ne trpe nikakva objašnjenja. Ili jesu, ili nisu! I zato takvih efemernih strjelica nema u ovoj trećoj zbirci Tomislavovih aforizama, kao ispod kore zrela šipka zbilo se mudroslovno zrnje o (p)ogledima o životu s gornje i donje, prednje i zadnje, muške i ženske, svijetle i tamne i svih drugih strana.

Igrajući se s metaforama i pučkim frazemima, autor sve naše Ostape Bendere i braću mu muljatore zna literarno dovući na kliski teren da ih nasanjka. Sve se to zbiva u doba kada iznova srljamo kao guske u magli, i ako nam se ponekada učini da se razvedrilo i da na obzorju nema gusaka, svi tukci će biti na broju, makar ih Bog ganjao ko maglu. Božinović je satirom satjerao u kut sve one koji su uhvatili maglu, ili nam je prodavali kada je bila gusta kao tijesto, ili je švercali kada bi nakratko došlo do nestašice. Kao kroz maglu, ne sjećam se mnogo onih koji su tako točno, točnije od profesionalnih sinoptičara, ispisali našu dugoročnu društvenu prognozu – čeka nas pretežno maglovito! Zbog koje magle naglo postasmo meteoropati.

Knjiga donosi šestotinjak aforizama objavljivanih u (pokojnim) humorističkim listovima, ponajviše u emisiji "Kad se smijah tad i bijah" HR Radio Splita, a u izdanju imotskog ogranka Matice hrvatske ukrašena je likovnim aforizmima bez riječi – karikaturama Žarka Luetića.

----------------- 

 • Vlast je pokrenula Hrvatsku: počelo je masovno iseljavanje.
 • Psihijatar u ambulanti liječi bolesne, a u politici izluđuje zdrave.
 • Oslobodili smo domovinu, pa banke predali strancima.
 • Što je više gladnih, na televiziji je više kulinarskih emisija.
 • Ateisti se i danas klanjaju zlatnom teletu, samo je ono danas raskomadano.
 • Kad se bratska srca slože supruge im deru kože.
 • Agnostik vjeruje u vjernost žene mada to ne može dokazati.
 • Prijatelj će ti priskočiti ako je u nevolji.
 • Sudske zastare kriminalce pomlađuju.
 • Demokracija nam je mlada, ali zato imamo iskusnu birokraciju.
 • Nije lako ni zastupnicima po cijeli dan mlatiti praznu slamu.

Tomislav Božinović

Podijeli sa prijateljima!