Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Priznanje "Osoba godine 2017" Anti Gliboti

Podijeli sa prijateljima!

Pozivnica GlibotaUdruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) proglasila je jednog od kultnih osoba iseljene Hrvatske Antu Glibotu „Osobom godine 2017“. Uz prigodne riječi Mile Pešorde, Ivice Matičevića i Mladena Pavkovića, to će priznanje svečano biti uručeno laureatu u četvrtak, 11. siječnja 2018. u 11 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

 

Prije dva mjeseca Ante Glibota, vicepredsjednik Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti (EASAL) iz Pariza, napisao je više otvorenih pisama predsjednici RH i premijeru Vlade RH protestirajući protiv imenovanja hrvatskog veleposlanika u Francuskoj, pogodovanja nekim domaćim i stranim krugovima u slučaju Agrokora, te niza drugih poteza koje iz sjene vuču utjecajni meštri još iz komunističkog doba Jugoslavije.
„Hrvatska treba mir, obilje rada i toleranciju, da započne ponovo s kulturom rada, a ni u kojem slučaju ne nelustrirani totalitarizam komunističke ideologije, čiji je i aktualni premijer Plenković jedan od vidnih izdanaka… Hrvatskoj je potrebit jedan novi izborni ciklus, jedan novi put, koji će je, nadajmo se, izvući iz te posrnule kaljuže, da osigura hrvatskim građanima i njenim braniteljima primjernu i pravnu i stvaralačku atmosferu, gdje mogu živjeti u miru i zadovoljstvu od svog rada i svojih stvaralačkih resursa… Ova situacija zorno pokazuje da se Hrvatska Država i nakon 27 godina od njenog postanka, još nije izdigla iz njenog komunističkog totalitarnog obilježja i sindroma, koji još u svom mentalnom sklopu i dnevnoj praksi provodi tu staru totalitarističku šprancu, služeći se njome kao slamkom spasa od mogućeg potopa i samoodržavanja na vlasti… Da, Hrvatska zaista treba jednu revoluciju, koja će uspostaviti Hrvata kao svog gospodara na svome, na cijelom nacionalnim prostorom, protkanu domoljubljem kao bazom svega, a svim tim preturbatorima nacionalnog prostora i anacionalnim figurama i tipovima, njih treba dovesti do najbliže državne granične crte i kazati im vani gamadi, goodbye, za sva vremena!“ – naglasci su iz pisma Ante Glibote.

Životopis

Ante Glibota rođen je 1945. godine u Slivnu u obitelji koja je zbog svog domoljublja u komunističkom režimu bila zatvarana (otac i brat). 1969. završio je Ekonomski fakultet u Zagrebu. S Vladimirom Veselicom 1970. je pokrenuo Hrvatski gospodarski list. Nakon sloma Hrvatskog proljeća i Ante je 11. siječnja 1972. godine završio u zatvoru kao jedan od najmlađih „proljećara“ među uhićenim intelektualcima. Nakon što je odrobijao, jugoslavenskom režimu je bio nepoćudan pa odlazi u emigraciju u Francusku gdje ostvaruje uspješnu karijeru kao autor studija, izdavač, galerist, povjesničar umjetnosti, teoretičar arhitekture i kolekcionar, kurator prestižnih umjetničkih manifestacija. Bio je direktor Paris Art Centra od 1979. do 1994. godine. Za rad kao kurator na području umjetnosti i arhitekture, multimedijalnih aktivnosti, dobio je međunarodna priznanja za znanstveno, intelektualno i umjetničko stvarateljstvo.

Glibota se uključio i u borbu za međunarodno priznanje RH te je prikupljao iznimno značajnu humanitarnu pomoć tijekom Domovinskog rata. Za Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu pribavio je značajnu zbirku grafičkih radova i knjiga. 1990-ih je bio vlasnikom Croatia Recordsa. Jedan je od naših intelektualaca s najvećim brojem objavljenih naslova na stranim jezicima. Od 1985. član je Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti u Parizu, aktualni potpredsjednik i počasni član Američkoga instituta za arhitekturu.

Dobitnik je "Velike zlatne plakete" Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR), koja ga je upravo proglasila i „Osobom godine 2017“ zbog poticanja naših najviših dužnosnika i ustanova da ulože mnogo više napora i odgovornosti u obrani svekolikih hrvatskih nacionalnih interesa i hrvatskog čovjeka.

Podijeli sa prijateljima!