Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Viktor Grabovac objavio knjigu o imotskom vinogradarstvu

Podijeli sa prijateljima!

grabovac viktor

U povodu blagdana svetog Vinka iz Zagaroze, zaštitnika vinogradara koji se slavi 22. siječnja, i u našim se krajevima obilježava Vincekovo kao početak nove vinogradarske i poljoprivredne godine. Običaj je da se vinom zalije trs vinove loze i uradi prvo rezanje loze. Tako će, ove godine nešto ranije, biti i u petak, u vinogradu Ante Grabovca u Prološcu.

 

U suorganizaciji Udruge vinogradara Imotske krajine „Cvit razgovora“, uz prigodni program koji počinje u 14 sati, tom će prigodom Milan Glibota, Mladen Vuković i Nikola Grabovac predstaviti knjigu „Povijest vinogradarstva i vinarstva u Prološcu“ autora Viktora Grabovca.

 

U svojoj jedanaestoj knjizi Viktor donosi pregled razvoja vinogradarastva i vinarstva u Dalmaciji te u Prološcu, ali je to zapravo prvi pregled povijesti uzgoja vinove loze u Imotskoj krajini. U 11 poglavlja, popraćenim brojnim fotografijama i dokumentima, navode se spomeni vinogradarstva od ilirskog doba, prije dolaska Hrvata, preko razdoblja hrvatskih vladara, Turaka, Mlečana, Francuza, Austro-Ugarske, razdoblja između dva svjetska rata, jugoslavenskog razdoblja od 1945. do 1990. godine, uz spomen početka rada prve privatne vinarije Ante Grabovca 1994. godine.

Na našem području pronađeno je i nekoliko arheoloških kamenih ulomaka o vinu - u Ričicama ilirski panteon s bogom vina Bakhom (Dionizom), a u prološkom groblju na ostacima starokršćanske crkve je motiv s grožđem kao jednim od Kristovih simbola. 

U jednom se poglavlju ove monografije popisuju svi pojmovi iz vinogradarstva te imena i nazivlja dijelova vinove loze, uz desetak poslovica, izreka i gangi. Knjigu na 224 stranice u tvrdom uvezu objavio je imotski ogranak Matice hrvatske.

Podijeli sa prijateljima!