Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Imotski vinari obilježili Vinkovo

Podijeli sa prijateljima!

1. V Grabovac

Ususret blagdanu zaštitnika vinogradara i vinara sv. Vinka, Udruga vinogradara Imotske krajine „Cvit razgovora“ obilježila je dan svog patrona tradicijskim prvim rezanjem vinove loze na početku nove vegetacijske sezone. Nakon posvetne molitve koju je predvodio prološki župnik fra Vinko Gudelj, orezani su prvi trsevi u vinogradu domaćina fešte Ante Grabovca.

 

 

Program je nastavljen druženjem u dvorani Grabovčeve vinarije Provin, prvoj imotskoj privatnoj vinariji koja je krenula na zahtjevno tržište svjetskih vina početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

2. V Grabovac

Prvi put je fešta vinogradara i zaljubljenika u Božji napitak vino uljepšana i pisanom riječju – predstavljena je knjiga „Povijest vinogradarstva i vinarstva u Prološcu“. To je jedanaesta knjiga autora Viktora Grabovca, čija obiteljska loza pretka Šimuna se spominje u povijesnim dokumentima kao proizvođač vina, koje su putopisci hvalili kao kvalitetno, navodeći i narodnu vinsku izreku „Proložanca kao poganca“. O knjizi objavljenoj u nakladi imotskog ogranka Matice hrvatske govorili su urednik Milan Glibota, Nikola Grabovac, Mladen Vuković i autor Viktor Grabovac, koji su naglasili da su u toj prvoj povjesnici o imotskom vinogradarstvu i vinarstvu u 11 poglavlja objavljeni brojni manje poznati povijesni dokumenti o uzgoju loze u imotskom vinogorju, a posebno je obrađeno prološko vinogorje, a pretiskani su i austro-ugarske katastarske karte u boji iz 1835. godine. Knjiga donosi podatke o starim imotskim sortama vinove loze, bolestima peronospore i filoksere koji su opustjeli i imotski kraj početkom 20. stoljeća, sadnju novih nasada i stvaranje sorte kujundžuše, te niz drugih zanimljivosti te će biti nezaobilazna literatura svim budućim proučavateljima povijesti imotske poljoprivrede, ali i života Imotske krajine, jer su imotski težak i vinova loza sudbinski vezani tisućama godina.

4. V Grabovac

U dogovoru sa svim imotskim općinama, Udruga „Cvit razgovora“ izabrat će najbolje klonove kujundžuše i te sadnice u sljedećih pet godina davati zainteresiranim vinogradarima kako bi se obnovili imotski vinogradi i vinarstvo ponovno oživjelo i doseglo negda velike proizvodne rezultate, ali sada s još boljom kvalitetom – najavio je mladi enolog Nikola Grabovac.

Fešta je nastavljena uz pjesme klape Sveti Mihovil te dobru spizu i još bolja crna i bijela vina domaćina. Do sljedeće prigode!

3. V Grabovac

Podijeli sa prijateljima!