Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Noć muzeja 2018 u Medovu Docu i Gorici

Podijeli sa prijateljima!

Muzej Medov Dolac

Zavičajna zbirka u Medovu Docu

Ikavico, naša diko,

Uvik kripi poj tvoj lipi

Onog tko je na te sviko.

            Vlatko Pavletić

U petak 26. siječnja 2018. održat će se tradicionalna 13. Noć muzeja 2018 u više od 200 muzejskih ustanova u Hrvatskoj, a Zavičajni muzej u Medovu Docu i ove će se godine pridružiti obilježavanju te će otvoriti svoja vrata posjetiteljima u 18 sati.

 

Već petu godinu Zavičajni muzej Medova Doca uključuje se u ovaj kulturni događaj, a ove će se godine Noć muzeja održavati pod motom "Ikavico, naša diko". Cilj nam je sačuvati od zaborava riječi i izraze kojima su se koristili naši stari, a danas ih samo rijetki spominju i razumiju. To leksičko blago nikako ne smije umrijeti s posljednjim poznavateljem zavičajnoga govora. Već bismo danas trebali postati čuvarima baštine, zapisivati i prenositi novim naraštajima bogatstvo izričaja naših starih.

 

U šali kažemo da će ulaznica za ovogodišnju Noć muzeja u Medovu Docu biti jedna, dvije stare riječi koje će posjetitelji zapisati pri ulasku u Muzej – kaže nam predsjednik Udruge građana Medov Dolac Bogoslav Džaja.

Večer će obogatiti kulturno-umjetnička društva Imotske krajine te iz Otoka kod Sinja, čut će se gusle i ganga. Moći će se i kušati tradicijska medovačka jela – domaću puru sa čvrljcima i kiselim mlijekom, kukuruznu pogaču, ušćipke, privrte te nazdraviti domaćim vinom i rakijom!

Program i u Gorici

Ovogodišnji moto te priredbe koja popularizira muzeje sadržaje je “Muzeji i sport – brže, više, jače … citius, altius, fortius …”, a program se priređuje i u susjednoj Gorici (BiH). U Franjevačkoj arheološkoj zbirci sv. Stjepana Prvomučenika u 19 sati je predstavljanje knjige "Ivan Gudelj: Hajdučka priča" autora Blaža Duplančića.

 

Podijeli sa prijateljima!