Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Uspješan rad HKUD "Vrisak" iz Vira

Podijeli sa prijateljima!

hkudvrisak 

U Viru je osnovano HKUD Vrisak 28. kolovoza 2017., registirano je i ima svoj Statut, pečat i vodstvo. Okuplja članove iz Zavelima, Zagorja, Vinjana i Vira gdje mu je i sjedište. Društvo je osnovano s ciljem očuvanja, promicanja i razvijanja kulture, tradicije i običaja Hrvata, prvenstveno u ovom dijelu Hercegovine, a i širem području. Trenutačno broji oko 70 članova.


Članovi Društva podijeljeni su u tri skupine. Prvu skupinu čine djeca do 10-11 godina, u drugoj su skupini djeca od 12 godina, mladi i odrasli, dok se u treću skupinu ubrajaju simpatizeri Društva, koji financijski podržavaju njegov rad. Iako dobna granica nije ograničena, vrijedi istaknuti kako je najmlađa članica za sada 5-godišnja Ivana Čamber, a veliku podršku Vrisku daje iskusni folkloraš Božo Tolo, čiji je bratić srednjoškolac Ante najčuveniji guslar u Viru, Posušju i Hercegovini.
Nakon održanih upisa i prijava početkom mjeseca listopada prošle godine započele su probe koje se održavaju u prostorijama Osnovne škole Franice Dall'era u Viru. Formirane su tri sekcije: diplarska, gangaška i folklorna. Uči se brzo i vježba se puno uz tek kratke predahe koje dopuste vješte voditeljice Gabrijela Širić i Marina Vranjković, članice HKUD-a fra Petar Bakula u Posušju. U ovom kratkom vremenu uvježbani su koraci 10- ak plesova, djeca nešto manje, već se slažu i koreografije za nastupe, a tu su i probe bećarca.
Bila je nakana Društva i mjesnoga župnika župe sv. Jure u Viru don Ilije Drmića da se ovo Društvo predstavi Viranima i svima ostalima u ozračju Polnoćke, ali odustalo se od te ideje zbog nedostatka narodnih nošnji, što je iznimno zahtjevna zadaća, prije svega u financijskom pogledu.
Inicijalna sredstva za Društvo od 3000 KM prikupljena su prodajom knjige "Slovarica moga zavičaja", autorice Dijane Galić, koja je ujedno i predsjednica Društva. Donaciju od 2000 KM dao je PC Divna, a tu su još i donacije članova simpatizera među kojima je i Ante Galić Pasarela koji od samoga početka podržava rad Vriska, kao i virski župnik. Trenutačni cilj Društva je opremiti ga barem s 30 nošnji za nastupe, kao i daljnje unaprjeđenje njegovoga rada.
Sam naziv Vrisak ima dvojako značenje. Njime se htjelo skrenuti pozornost na ljepotu i očuvanost naše prirode s brojnim ljekovitim biljkama, poput vriska, a s druge strane vrisak je krik i poziv. Uz njegovanje naše kulturne baštine i izvornog folklora želimo sačuvati od zaborava pjesme naših pradjedova i naša kola.
HKUD Vrisak poziva sve one koji mogu i žele uključiti se i biti dio lanca prepletenih ruku, kojim želimo razvijati duh zajedništva u ovome našem kraju.

 

Podijeli sa prijateljima!