Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Uvrštenje kantanja u nematerijalnu kulturnu baštinu

Podijeli sa prijateljima!

received 10214167962387279

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Konzervatorskog odjela u Imotskom, vrši se prikupljanje tradicijskog materijala sa terena (vizualno, zvučno i pisano) i to sa područja koje ima jedinstven način obilježavanja Velikog petka kroz Put križa uz kantanje.

Prikupljeni materijal će se koristiti za uvrštavanje tog običaja u kulturnu nematerijalnu baštinu Republike Hrvatske. Prikupljanje provodi viša stručna savjetnica konzervator etnolog Nikolina Luketić Delija. Kantanje po samoj riječi bi trebalo biti pjevanje ali je zapravo Gospin plač, ispisan u 188 kitica s po četiri stiha, ukupno 752, svaki od po osam slogova. Ovi stihovi se na jedinstven izvoran način izvodi kantanjem (pjevanjem) koje podsjeća na tugaljivo ganganje i to samo u dijelu Zabiokovlja; Zagvozd, Slivno, Poljica imotska, Podbablje, Zmijavci i Runovići. Pjeva se u paru dvoglasno poredani jedni za drugim dok hodaju za križem. U prošlosti su kantali samo muškarci, a u zadnje vrijeme i to u Grubinama od kada je sagrađena crkva Kraljici hrvata, pojavili su se i ženski parovi koji na isti način kantaju.
Sakupljanje je započeto baš u crkvi u Grubinama. Nekoliko zadnjih godina ovaj jedinstveni pučki izričaj uz klapsko i zborsko pjevanje organizirano se kao pasionska baština Imotske krajine prikazuje diljem Hrvatske.
Ago

 

Podijeli sa prijateljima!