Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Prološki Mirić i materin šudarić

Podijeli sa prijateljima!

Mirić 1

PROLOŠKI MIRIĆ I MATERIN ŠUDARIĆ

U popunjenom prološkom Domu kulture predstavljena je knjiga „Materin šudarić“ autora glumca Marijana Grbavca Mirića. Što je pobudilo toliku znatiželju Proložana, baš za ovom knjigom i ne samo Proložana? Ne vara me osjećaj kako bi na ovo pitanje znali odgovoriti svi Proložani, i mali i veliki, jer je Marijan jednostavno svojim radom i vedrim pristupom tom radu utkao sebe u kulturni život sela i gradio ga, što se nadaleko čulo, vidjelo i prepoznalo.

Sada nakon ove knjige je očigledno kako je i njemu, svom ditetu, Proložac dao u šudariću zamotano blago. Marijan je to baštinio i gradio kroz niz uspješnih kazališnih ostvarenja, kroz koje je i druge Proložane sa sobom vodio i nadahnjivao kazališnom čarolijom. Kada pročitate knjigu koja je zbir seoskih dogodovština, dosta toga će vam biti viđeno, poznato, ali jednako tako svježe i nepoderivo, pogotovo kad to pred punom dvoranom pročita Marijan, nakon čega je smijeh neizostavan.

Imao sam sreću biti i u manjim društvima gdje Marijan pripovijeda dogodovštine kolega ili sumještana bez velike publike, gdje isto jednako s puno žara i sjaja u očima, neizostavnim začuđenim osmijehom, ali i s puno poštovanja pristupa svakoj priči. Na predstavljanu je rekao veliku istinu: Ja volim vas i vi volite mene!

Bili to Đavlu palo na pamet!

Sam uvod u predstavljanje knjige je pripao Dramskoj udruzi Proložac, koja je izvela ulomak iz njegove nove komedije "Bračno savjetovalište", dok je prološki trubadur Đelo uz gitaru u noć otpjevao nekoliko hitova. O knjizi i autoru je govorio urednik knjige Mladen Vuković, a nakladnici su Dramska udruga Proložac i Ogranak Matice hrvatske uImotskom. 

Podijeli sa prijateljima!