Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Pred gotovo prepunim kinom u Imotskom predstavljen "Mit o Jasenovcu"

Podijeli sa prijateljima!

mit1 

U organizaciji Koordinacije braniteljskih udruga s područja Imotske krajine jučer je u imotskom kinu predstavljen film i knjiga "Mit o Jasenovcu" čiji je autor Roman Leljak. Usprkos ružnom vremenu kino dvorana je bila puna gotovo do posljednjeg mjesta. 

 

Uoči same prezentacije filma svima se obratio organizator navedene promocije Marko Gudelj- Žika koji je istaknuo važnost rasvjetljavanja povijesnih činjenica i rušenja mita o Jasenovcu, a potom su svi nazočni mogli pogledati osamdesetminutni film "Mit o Jasenovcu". 

Nakon gotovo sat i pol čistih dokaza prikazanih kroz film, prisutne je pozdravio i gospodin Roman Leljak. Također se zahvalio svima i ukratko ispričao kako se već dugi niz godina bavi otkrivanjem istine, no od slovenske i hrvatske države nije dobio „ni kune, ni tolara, ni eura" za potporu svojim istraživanjima. Napomenuo je kako je prije 26 godina ukazao na zločine kod Hude jame i kako su ga u ono vrijeme svi okarakterizirali kao lažljivca, da bi se nakon 20 godina ipak otkrilo da je bio u pravu i da Huda jama zaista postoji. Još 6 godina nakon toga trebalo je da se žrtve dostojno pokopaju. Činu pokapanja žrtava prisustvovao je i slovenski predsjednik, a hrvatska predsjednica poslala je svog izaslanika.

Isto tako, vezano uz žrtve oko Maribora, istaknuo je da nije bilo sluha da se dio istraži i da se iskopaju žrtve kojih, prema njegovom istraživanju, ima oko 30 tisuća. Dijelom uz koji je postojao rov u koji su se bacale žrtve, danas je izgrađena autocesta. Na sedamdeset metara je pronađeno više od 1000 leševa, a rov je bio dugačak čak 3 kilometra. Slovenske, a i hrvatske vlasti oglušile su se na njegovu zamolbu da se autocesta ne gradi tim dijelom, već da se područje obilježi i istraži kako bi se konačno otkrile nestale žrtve.

Na kraju je napomenuo kako se nada da neće opet trebati 26 godina, kao za Hudu jamu, da se istina o Jasenovcu prihvati i zahvalio je mediju Muralist na korektnom izvještavanju i borbi za prikazivanje istine.

mit2

 

Slika: Nazočni su gromoglasnim pljeskom popratili prezentaciju filma

Podijeli sa prijateljima!