Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Domoljubni stihovi Frane Livajića

Podijeli sa prijateljima!

LIVAJIĆ - Spomen žrtvi

U nakladi Ogranka Matice hrvatske u Imotskom objavljena je treća knjiga stihova Frane Livajića "Spomen žrtvi". Izbor je to domoljubnih stihova iz prethodnih zbirki te novih pjesmotvora u spomen poginulih hrvatskih branitelja i drugih žrtava za hrvatsku slobodu. Pogovore su napisali Josip Jović, Fabijan Lovrić i Mladen Vuković.

Knjiga će biti predstavljena 27. studenog 2018. u 19 sati u Dominikanskom samostanu u Splitu.

 

Umirovljeni hrvatski branitelj Frano Livajić, još jedna grana iz snažnog hrasta 1950. naraštaja koji je pohađao imotsku Gimnaziju, svjedoči svoje nove lirske molitve za duše umorenih i ubijenih hrva-tskih sinova, ali i stranaca, koji su tijekom povi-jesti, a osobito u 20. stoljeću, napučivši brojne bojne i brigade branili rodnu grudu od osvajača sa svih strana. U svjetskim i Domovinskom ratu lijevali su svoju krvcu da sačuvaju suri kamen i šaku zemlje, ali su ih pokosili metci i granate i s istoka i zapada, i slijeva i zdesna, iz zemlje i s nebesa… Posječeni su tako ti cvjetovi mladosti i prije negoli su dali novog naraštajnog ploda, du-boke rane u našem demografskom hrastu još bride, peču, bole. Da bi nastavili živjeti u našim uspomenama, Frano Livajić u svojoj četvrtoj zbirci domoljubnog stihovlja sve te nevine žrtve postrojava u svojim gorkim strofama i gordim srokovima, vida im rane, ne da ih vjetrovima globalizacijske relativizacije i zaboravu.

 

U ovom herbariju duša i žrtvoslovu dragih lica iznova sjaje junaci Domovinskog rata, i s razlogom pjesnik kriči nad sudbom svojih palih suboraca koje u aktualnim borbama velikih igrača hoće ponovno žrtvovati za neku novu bjelosvjetsku stvar. Bez obzira pod kojom su kapom i bez nje ispustili svoju dušu, svi su oni snivali ne-ku pravedniju, dobrostiviju i ljepšu Lijepu Našu, i većina njih bi – kad s nebesa vide što učiniše od njihovih snova – željeli ostati u humcima da ih i dalje grli grumen zemlje. Naši novovjeki Ostapi Benderi rasprodaše nam zemlje, rastvoriše dveri domaje za nova raseljavanja, geslom podijeli pa vladaj stvoriše gotovo tisuću i pol braniteljskih udruga u ovom premalom prančioku raja na kugli zemaljskoj.

Grize to i Franu Livajića koji ispisuje novi spomenak svim žrtvama rata, zamače pero u so-cijalnu tintu ištući humanost, ljudsku mjeru i pravdu, i daruje čitatelju kolajnu domoljubnih pjesama iz svojih prethodnih zbirki, mahom Vjetrova rata, dodatno ih ritmom i rimom izbrusivši, uz podosta novih katrena tradicijskog izričaja, dajući vrijedan prilog hrvatskom ratnom pismu i aktualnoj socijalnoj i kritičkoj (satiričnoj) lirici, kao primjerice u epigramu U loži uperenom no-vim uhljebničkim i poltronskim vlastodršcima.

Podijeli sa prijateljima!