Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Božićni župni listovi

Podijeli sa prijateljima!

imotski listovi 2018

Biblija veli: „Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta.” (Mt 4,4) Tako za velike blagdane, uz bogatiju trpezu, valja štogod priuštiti i za dušu, a pisanu riječ donose tradicijski župni listovi. Objavljuje ih deset imotskih župa koje vode franjevci. Za mjesne župne blagdane ljeti se objave glasila Ričice (sv. Ivan) i Runović (Gospa Karmelska), a za Božić osam listova. Predstavimo ih ukratko (do ruku mi još nije stiglo najstarije vinjansko Tomislavljevo).    

 

 

Uz prigodna duhovna štiva, svi listovi kao mjesni kroničari bilježe vijesti iz župe, slike i popise krštenih, prvopričesnika, krizmanika i umrlih, ovog Božića u većini njih fra Stipica Grgat piše o tradicijskom crkvenom pjevanju u toj župi, a neki listovi pretiskavaju telefonski imenik pretplatnika u župi.

 

Zadnjih godišta jedino Župa sv. Mihovila objavljuje dvaput godišnje svoj list Proložac, za Veliku Gospu i Božić, pa je za 25. prosinca tiskan već 94. broj. Na 88 stranica bilježe se sva slavlja u župi, hodočašća i druge vijesti iz vjerskog života, uz 12. nastavak zapisa o Maršušama iz pera Mare Pezo, tu su i osvrti o knjigama „Glavičke uspomene“ Marija Bilića te „Humor naš primorski“ Danijela Kokića (1940-2008), a Drago Maršić ispisao je 67. nastavak „Sazrele seoske idile“ s deset novih lirskih pučkih anegdota.

Župa sv. Frane Imotski objavila je 58. broj lista Grad na gori, na 66 stranica podsjeća se na ovogodišnji odlazak na nebesa trojice imotskih svećenika - fra Vinka Prlića, fra Rafaela Begića i fra Ivana Jukića, stihove objavljuje Daniela Todorić, nekoliko pučkih anegdota zapisao je Ante Čelan Gaganić.

57. broj Studenci na 128 stranica u nakladi Župe sv. Ilije predstavlja postulanta Matu Šakića, bogoslova Mirka Šakića i mladomisnika fra Marka Trogrlića, slijedi zapis o uzništvu fra Julijana Ramljaka u bivšem komunističkom režimu, nije zaboravljena 190. obljetnica prosvjetnog rada i 150 godina školstva u Studencima, a tiskano je i obilje dječjih radova i vijesti iz općinskog života, stihove objavljuje Ivan Babić Ljiljo, uz slike s izložbe fra Ante Udovičića i Ivane Bilić Antičević..

51. broj Slivno na 82 stranice Župe Presvetog Trojstva obavještava o radovima u i oko crkve, postavljanju osvjetljenja te mozaik s motivima Isusova preobraženja, djelo akademskog umjetnika Ivana Grgata iz Zagreba, zatim o pokretanu župskih internetskih stranica, održanom kolovoškom 18. Gangafestu, županijskoj nagradi za životno djelo dr. sc. Anđelka Mrkonjića te trima novim knjigama dr. sc. Mira Radalja.

48. broj Most Župe sv. Luke Podbablje na 80 stranica (ponovno u koloru) donosi više tekstova i pjesama fra Ivana Režića, pretiskani su Oznini i Udbini zapisi o Podbablju iz 1956. godine (iz knjige „imotska krajina u dokumentima Ozne, udbe i Narodne milicije 1944.-1957.“ koju je priredila Blanka Matković, bilježe se i nove knjige „Prorok Periša“ dr. sc. Ivana Vujevića i „Kamena gnjizda“ Augustina Age Kujundžića, uz kratki osvrt na knjigu Mirka Tomasovića o desetorostrukom prevođenju na hrvatski jezik Danteova 103. stiha iz 31. pjevanja „Raja“ iz „Božanstvene komedije“ o hodočasniku iz Hrvatske.

32. broj Zmijavci u izdanju Župe Svih svetih na 76 stranica bilježi travanjsku posvetu novih brončanih vrata na sakristiji i na zvoniku crkve. Na sakristiji su vrata Presvetog Otkupitelja, a na zvoniku sv. Lovre, djela akademskog kipara Tomislava Kršnjavija. O malom Gospinu perivoju u Zmijavcima piše fra Petar Lubina, opisavši devet tamošnjih kapelica posvećenih Gospi. Mate Milas podsjeća na dvije vrijedne knjige svog strica Cvitana Milasa, stihovima se predstavljaju Ivan Gudelj Jokić i Mijo Milas.

Najopsežniji je 10. broj lista Lovreć-Opanci koji izdaje Župa Sv. Duha, na 142 stranice se nastavlja objavljivanje kronike lovrećkog župnika fra Josipa Šimića (1930.-1940.), prikazane su knjige „Ljekarna Male braće“ fra Stipe Nosića, ćetvrta zbirka „Prolazna postaja“ Joze Joke Milinovića, „Pogled iz kolica“ Ante Raosa, „Asanaginica iz Zabiokovlja“ Stipana Bakote i Mladena Vukovića te „Lovreć u priči, šali i anegdoti“ Vlade Šamije.

Podijeli sa prijateljima!