Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

33 zapisa o imotskom čoviku i pučkoj duši

Podijeli sa prijateljima!

Ago - Kamena gnjizda korice copy

Ovu 2018. godinu Podbablje portal okrunilo je godinu objavom knjige "Kamena gnjizda" Augustina Age Kujundžića.

 

AUGUSTIN KUJUNDŽIĆ AGO: Kamena gnjizda, Podbablje, 2018.

 

U nakladi Podbablje portala, čiji je predsjednik i za koji piše vijesti, objavljena su „Kamena gnjizda“, četvrta knjiga Augustina Age Kujundžića. Nakon poezije i proze, sabrao je svoje novinsko putopisno štivo koje je objavljivao u mjesečniku Imotske novine od 2004. do 2010. godine, dok se nije ugasio i preselio na mrežne digitalne stranice.

Augustin Kujundžić Ago rođen je 4. srpnja 1955. godine u Imotskom. Živi i radi u Grubinama. Bavi se glazbom, svira klavijature, bas i gitaru, pjeva kao kantautor, njegove pjesme izvode i drugi pjevači i klape. Od utemeljenja pjeva bariton u klapi Sv. Mihovil Proložac. Dugogodišnji je predsjednik Udruge pjevača amatera Prvi glas Imotske krajine. Osim glazbenog umijeća, Augustin ima poseban dar i za slikarstvo. Ljepotu krajobraza i neprocjenjiv sklad boja koje gledatelja njegovih slikarskih uradaka ne ostavljaju ravnodušnim, pokazao je na pet samostalnih i više skupnih izložaba, te nekoliko slikarskih kolonija. Ilustrirao je više knjiga stihova. Umjetničku svestranost svjedoči i u pisanoj riječi. Objavio je dvije knjige poezije: U SVJETLU UKAZANJA (1996.) i OKOVI NAVIKA (2000.) te roman NAIVNOST NEVINOSTI (2006.). Piše kritike na svakodnevnicu, a humoreske kazuje i na HR Radio Splitu u nedjeljnoj emisiji Kad se smijah tad i bijah. Bavi se novinarstvom i publicistikom.

U knjizi KAMENA GNJIZDA 33 su reportaže, „carice“ novinarskog žanra koje u nekoliko kartica teksta i fotografija dočaraju dušu i svagdašnji život nekog mjesta. Knjigu otvara Agina deseteračka pjesma „Imotska krajina“ sa spomenom svih naših mjestašaca, koju je Tomislav Smoljko snimio uz gusle.

Imotskom krajinom su u protekla dva stoljeća hodočastili brojni pisci, domaći i stranci, Milan Glibota priredio je izbor tih putopisa (u knjizi „Imotskom krajinom, Imotski, 1999.). Devedesetih godina prošlog stoljeća desetak vrsnih reportaže iz Imotske krajine objavio je Stipe Krce (neke sabrane i u njegovoj knjizi Malena mjesta srca moga). Podsjetimo da je prije stotridesetak godina putopise iz Podbablja objavljivao fra Ivan Tonković, evo ponovno nakon više od stoljeća još jednog sina krškog kamena, koji trga od zaborava ono što obično mislimo da kao svagdašnjica ne zaslužuje svoje zapisivanje. Autor je tako iz naše Župe sv. Luke objavio tri priče: Kurajići - Žužuli, Tolići, Vujevići – Podastrana, a iz ostalog dijela općine Podbablje su još šetnja kroz Brkiće - Kujundžići, zatim su tu spomenuti Šušnjari, Lovrići i Drviši, Livajići, Čujići, Bašići i Ujevići Gornji. Agini su zapisi fotoaparatom (dijelom i drugih fotoreportera), te perom na zavičajnoj ikavici, bljeskovita slika trenutka Imote na početku trećeg tisućljeća. Naziru se da su brojna sela i zaseoci počeli demografski kopnuti, rijetki sugovornici na kamenim skalinima Agu su dočekivali bukarom vina, ili vode, čašicom razgovora i pučkom mudrošću. Posebna je vrijednost tih danas ukoričenih članaka da neki od njegovih sugovornika više nisu živi, da ih je Ago ulovio prije otvaranja dveri vječnosti. Rimski pisac Horacije je kazao da je svojim zapisima podigao spomenik trajniji od mjedi, i ova Agina knjiga je knjiga spomenik našim opustjelim kamenim gnijezdima, čiji se ptići razletješe na sve strane svijeta, ne pjevajući više gange i uspavanke rodnog zavičaja.

Mladen Vuković

Podijeli sa prijateljima!