Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Ljekovita aronija

Podijeli sa prijateljima!

 IMG 5447

U Park shopu u Imotskom oko Božića se održava sajam domaćih proizvoda i kućne radinosti. Jedan od izlagača je i Zdravka Galić iz susjedne Gorice. Zdravka nudi proizvode od ljekovite biljke aronije koju sama uzgaja.

 

Oko njezina štanda uvijek je gužva. Ljudi se zanimaju za njene proizvode a ona svakom kulturno odgovara i rado popriča. Kako je sve počelo priča nam Zdravka:

-Već s 15 godina odlazim u Njemačku, slično kao i mnogi moji susjedi. Tu sam radila razne poslove.Tu sam našla i svog supruga Klausa. Rodila sam dva sina koji sada žive odvojeno od nas. Po odlasku u mirovinu 2014. godine vraćamo se u rodnu Goricu. Tu smo sagradili novu kuću i kupili imanje. Razmišljajući što ću raditi odlučila sam se za aroniju.To je ljekovita grmolika biljka porijeklom iz Sjeverne Amerike.Sadnice sam nabavila u Njemačkoj i tako je to krenulo. Aronija je medicinski dokazano blagotvorno djeluje kod mnogih bolesti te pomaže u jačanju imuniteta.Od upala žučane sluznice,crijevnih oboljenja, kožnih alergija, šećerne bolesti ,živčanog sustava drugih oboljenja pa i onih vezanih za onkološke bolesti. Jednom riječju pomaže kod svih oboljenja te jača imunitet jer bolest i počinje kada je oslabio naš imunološki sustav. Sada se bavimo sadnjom, preradom i prodajom aronije. Naši proizvodi mogu se naći i u trgovačkim centrima. Ovaj posao mi čini zadovoljstvo i svakome bi ga preporučila - reče na pedeset osmogodišnja Zdravka Galić.
U poslu joj osim supruga pomažu kod branja susjedi i prijatelji te rodbina. Eto, dok su mnogi njeni susjedi krenuli u smilje ona uzgaja aroniju i svakako čini dobar i uspješan posao. Želimo joj punu uspjeha. Nekoliko Imoćana je tek krenulo u ovaj posao pa neka im Zdravka bude uzor.

Ante Aračić

Podijeli sa prijateljima!