Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Iz povijesti Podbablja: Humanitarne predstave "Pijan na Božić" i "Suzana" (6.siječnja 2001.)

Podijeli sa prijateljima!

 20190106 190947 resized

Prelistavajući stare arhivske fotografije prošlog tjedna zakoračili smo u 2001. godinu i opisali ondašnji događaj "Živih jaslica" koji je navedene godine posebno plijenio svojom pozornošću.

Ovog puta ostajemo u istoj godini i našim vremeplovom vraćamo se čak osamnaest godina unatrag točnije na 6. siječnja 2001. godine kada je u izvedbi naših framaša održana predstava "Pijan na Božić", a nakon toga i predstava "Suzana". 

 

 

Posljednja dva mjeseca u godini uvijek su za mlade u župi Podbablje bili u znaku priprema tradicionalnih predstava koje su često imale humanitarni predznak. Obično bi počelo početkom studenog, nakon proslave Svih Svetih, a svoju kulminaciju doživjelo bi završetkom Adventa i početkom Božićnog vremena. 

Kako i nalaže tradicija svake godine uoči Ponoćke mladi iz Podbablja izveli bi predstavu, a nerijetko bi poslije gostovali u susjednim župama. Stoga se posebno pamti gostovanje mladih Podbabljana u susjednim župma Imotske krajine krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina proteklog stoljeća (o tome će biti govora narednih nedjelja). 

Za mlade glumce iz Podbablja koji su od 1998. godine sabrani u posebnu glumačku sekciju Franjevačke mladeži mjesec prosinac uvijek je bio u znaku priprema za Božić. Oduvijek se običavalo pripremiti predstavu na Božić, uoči Ponoćke, a onda nakon kratkotrajnog igrokaza za kraj Božićnog vremena svoje župljane počastiti predstavom koja je, kako smo već napisali, često imala humanitarni karakter. 

Godina 2001. bila je posebno plodna za mlade glumce iz Podbablja. Uoči prezentacije "Živih jaslica" na Božić (o čemu smo pisali prošli tjedan) mladi su imali prigodni igrokaz te recital uoči Ponoćke te predstavu "Pijan na Božić" koju su maestralno odigrali glumci: Ivica Znaor, Anita Vuković, Zrinka Jonjić, Marina Vuković, Nediljko Jonjić i drugi. 

Navedena predstava više puta je ponavljana i u našim crkvama napose u crkvi Kraljice Hrvata u Grubinama. 

Na poseban način vrijedno je spomenuti i predstavu "Suzana" koja je održana godinu poslije u prepunoj župnoj dvorani u Drumu, a bila je humanitarnog karaktera. Tog dana naplatom ulaznica prikupilo se 7250 kn za najpotrebnije, a u predstavi su izvrsno glumili: Ivan Vujević, Ante Vrljić, Danijel Dodig, Kristijan Tolić, Jelena Dodig, Tea Tolić, Dobrila Jonjić i Renata Vuksan. 

Dodajmo, kako su predstave održane angažiranošću ondašnjih svećenika iz Podbablja: fra Vinka Gudelja i fra Paviše Norca- Keve. 

Kako je bilo možete pogledati u galeriji fotografija. 

 

Podijeli sa prijateljima!