Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Večeras 28. obljetnica imotskog HDZ-a

Podijeli sa prijateljima!

hdz imotski18

Dana 20. siječnja 1990. godine u kino dvorani u Imotskom osnovan je Općinski odbor Hrvatske demokratske zajednice , iako su u nekim našim selima već djelovale temeljne organizacije ( Slivno, Lovreć...). Tada je Općina Imotski bila od Vinjana do Biorina.

 

Bilo je to vrijeme Jugoslavije. Desetak dana ranije od ovog imotskog skupa, točnije 6. siječnja 1990. godine održan je poznati osnivački skup HDZ-a za Grad Split. Stariji čitatelji će se sjetiti da je na skupu HDZ-a u Hotelu Marjan bio i prvi predsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman. Tada je održao znameniti govor. Tuđman će kasnije postati i prvi hrvatski predsjednik. Aktualna vlast na nivou Hrvatske tada je HDZ proglasila "strankom opasnih namjera". Bilo je zahtjeva da se skup u Imotskom odgodi, stranka zabrani ali Inicijativni odbor u Imotskom to nije prihvatio pa što god da se dogodilo. U prepunoj kino dvorani skup je vodio prof. Marijan Milinović. On je nazočnima objasnio okolnosti u kojima se skup održava te pozvao ljude na mir. Bilo je nazočno oko 700 ljudi iz Imotskog, susjednih dalmatinskih mjesta te Hercegovine. Naravno, bili su i gosti iz vrha stranke iz Zagreba. Cijela jugoslavenska javnost očekivala je što će se dogoditi u Imotskom. Srećom, sve je proteklo u najboljem redu. Nakon ovog vremenskog odmaka treba pohvaliti i tadašnju imotsku policiju (miliciju) na čelu s načelnikom Josipom Vukovićem. Ni na koji način nisu ometali ovaj politički skup.
Imotski građani na svim dosadašnjim izborima davali su podršku HDZ-u, posebno u vrijeme dr. Franje Tuđmana.

28-a obljetnica biti će obilježena svečanom sjednicom članova i simpatizera u ponedjeljak 22. siječnja 2018. u 18 sati u kino dvorani. Sjednici će biti nazočni i brojni gosti iz vrha među njima i predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Podijeli sa prijateljima!