Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Podbablje u 2016.godini

Podijeli sa prijateljima!

portal podbablje

Iako gotovo koračamo prema sredini prvog ovogodišnjeg mjeseca još uvijek zbrajamo i oduzimamo dojmove o protekloj godini. Mnogi su krajem prošle godine odlučili da kreću sa novim navikama, a već sada shvatili da je nova godina zapravo samo novi početak njihovih starih navika.

 

Bilo kako bilo odlučili smo, kako to već nalaže običaj, napraviti kratki presjek prošle 2016.godine u Podbablju.
U protekloj godini ekipa našeg portala bila je itekako aktivna. Bez ikakvih financijskih sredstava s nesebičnom altruističkom željom da svakom Podbabljaninu pa bio on iz iseljene ili domovinske Hrvatske, podarimo dašak njihovog zavičaja napisali smo 509 vijesti koje su ostvarile više od 800 000 čitanja što naš portal svrstava među čitanije lokalne portale. Gotovo da nema države u kojoj barem jednom u prošloj godini nije kliknuto na naš portal, a čitali smo se na svim kontinetima i takvi plovimo prema devetoj godini našeg djelovanja.

 

SIJEČANJ: OBNOVA CRKVE SV. ANTE U DRUMU

crkva8

Siječanj je počeo dinamično. Nažalost, ni nova 2016.godina nije dočekana nikakvim organiziranim dočekom kako ni u Podbablju tako ni u Imotskom. Mnogi su zato pohitali u primorske gradove. Za Božić i Novu godinu tradicionalno dolazi mnoštvo stanovnika općine Podbablje koje su migracijske prilike nagnale da ne žive u svom zavičaju. Stoga je veliki dio Novu godinu dočekao uz obiteljska druženja ili kod prigodno postavljenih borova u svojim zaseocima.
Prvu vijest siječnja započeli smo s pokorviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar- Kitarović nad 3. međunarodnom smotrom folklora koja se održala u Drumu krajem lipnja. To je značajno, jer je to prvo pokroviteljstvo nekog visokog dužnosnika nad manifestacijom u općini Podbablje. Nedugo nakon toga opet smo se zadržali u Drumu. Tema je bila uređenje crkve Sv. Ante u Drumu. Najveća crkva župe Podbablje zahvaljujući župniku fra Nedjeljku Čarapiću i brojnim župljanima nanovo je obojana, a potom je i postavljena nova rasvjeta. Na Ukrajinsko-hrvatskoj večeri u Splitu pilo se vino iz podbapskog vinogorja iz podruma Rade Tolića. U izvrsnu kvalitetu vina uvjerio se i župan Zlatko Ževrnja. Kipar Ivan Kujundžić nam je govorio o stanju u hrvatskoj politici, a pratili smo i malonogometni turnir u Prološcu gdje su nastupili mnogobrojni mladići s područja Podbablja. Dana 21. siječnja nogometaši Kamena krenuli su s pripremama za novi ciklus prvenstva koji počinje krajem veljače, a 24.1. prilikom proslave 26. obljetnice HDZ-a u Imotskom boravio je tek imenovani prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko. Obilježili smo i Noć muzeja u Medovu Docu, a završili uspjesima Ivone Jonjić u maratonu. Siječanj je obilježilo iznimno toplo i suho vrijeme, neobično za ovaj dio godine.

 

VELJAČA: KARNEVALSKE SVEČANOSTI U GRUBINAMA

Karneval Grubine 4

Veljaču smo započeli s pripremama za karnevalske svečanosti koje su organizirali članovi ŠD Grubine na čelu s predsjednikom Branimirom Jonjićem. Lijepo vrijeme pogodovalo je da se početkom mjeseca krene s rezidbom loze, a 6.veljače održan je tradicionalni Grubinjski krnjeval koji je okupio mnoštvo Grubinjana ali i ostalih mještana općine Podbablje. Kamen je u utakmici Kupa gostovao u Prološcu i ondje neslavno prošao izgubivši od prološke Mladosti. Dna 10.veljače započela je korizma, a s njom i pobožnosti Križnog puta. Udruga 115.brigade održala je krajem mjeseca svoju izvještajnu skupštinu, a na Kamenmostu je održano predavanje o programu održive upotrebe pesticida.

 

OŽUJAK: OBILJEŽEN VELIKI TJEDAN I PROSLAVLJEN USKRS

P4036070

Ožujak smo započeli o uspjesima učenika OŠ Zmijavci u programu Erasmus, a potom i u vjeronaučnoj olimpijadi koja je održana u Imotskom. Kantači iz Podbablja povodom Večeri pasionske baštine gostovali su u Zagrebu gdje su prezentirali običaje općine Podbablje i Imotske krajine. Kamen je započeo natjecanje u proljetnoj polusezoni 3. HNL- jug, a Momir Karin nekadašnji predsjednik Općinskog vijeća općine Podbablje postao je pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa Predraga Šustara. U Imotskom je održan tradicionalni križni put za mlade na kojem je sudjelovali i mnoštvo iz Podbablja. Tvrtka Skladgradnja dobila je vrijedan posao u Crnoj Gori, a budući da mnogi Podbabljani rade u navedenoj tvrtci vijest je itekako bila pozitivna. Krajem ožujka obilježili smo i korizmenu ispovijed, Cvjetnicu te Veliki tjedan. Na Veliki petak sudjelovalo je mnoštvo vjernika. Vijećnici su na sjednici Općinskog vijeća donijeli odluku o početku radova na nogostupu u Grubinama i novoj zgradi Dječjeg vrtića u Drumu. Svečano smo proslavili Uskrs, a na Brdu ljubavi je organiziran prigodni i neobični turnir u tuckanju jajima.

 

TRAVANJ: HRT PRENOSIO MISU IZ PODBABLJA

misa1

Radosno smo započeli travanj. Naime, u Imotskom je otvoren kino nakon godina i godina iščekivanja. Dana 5.travnja ekipa HRT-a iz splitskog studija boravila je u Podbablju gdje je snimala prigodnu reportažu o mjestu i župi povodom prijenosa HRT-a iz Podbablja krajem mjeseca. U Imotskom je održan osmi susret puhačih orkestara Dalmacije, a 17.travnja održani su izbori u HDZ-u po principu jedan član- jedan glas. Čak 53 % članova glasalo je za Tomislava Kramarka koji je bio jedini kandidat. Hrvoje Biošić izabran je za predsjednika HDZ-a u Podbablju na skupštini je imao više glasova od Ivice Karina. Mihovil Kljenak i Luka Đuka boravili su u prigodnom kampu Real Madrida koji je održan u Biogradu te ondje oduševili stručnjake iz kraljevskog kluba. Dana 24.travnja zbio se povijesni događaj u našoj općini. Prvi put su kamere HRT-a izravno prenosile iz Podbablja. Prijenos mise gledalo je više od 5 milijuna ljudi diljem svijeta. Misu je predvodio župnik fra Nedjeljko Čarapić. Dan poslije u Podbablju Gornjem proslavljen je sveti Marko. Pao je snijeg u višim predjelima, a zbog velike hladnoće uopće nije održan blagoslov polja vani već u crkvi. Sveti Marko proslavljen je svečano i u Ivanbegovini. Na sjednici Općinskog vijeća donesena je odluka o adaptaciji Doma kulture na Kamenmostu te otvaranju dnevnog boravka centra "Slava Raškaj" na Kamenmostu.

 

SVIBANJ: PRVI TURISTI DOLAZE U KUĆE ZA ODMOR

novasol3

Svibanj je započeo dosta nestabilno, pa čak i hladno. Održane su svečanosti Prve svete Pričesti i Krizme. U Podbablju je boravio nadbiskup Marin Barišić koji je sakrament Potvrde udijelio 51 krizmaniku. Već u svibnju započeli su prvi dolasci turista u kuće za odmor. Možemo se pohvaliti kako je ovaj trend jako pozitivan i da je u vidno uzlaznoj putanju. Do svibnja je u Imotskoj krajini bilo otvoreno 100 kuća za odmor, a do kraja turističke sezone oko 113. Sredinom svibnja u vijećnici na Kamenmostu je održana tribina o energetskoj obnovi obiteljskih kuća. Kako to i običava skupio se jako mali broj mještana premda je više od 80 % kuća neizolirano. Arhitekt Dario Vučak projektirao je zgradu budućeg dječjeg vrtića u Drumu, a u Prološcu je krajem mjeseca održana premijera predstave "Veronikin rubac" dok je Kamen osigurao najbolji rezultat u povijesti kluba na krilima igrača, trenera Marija Kujundžića- Kunte te predsjednika Mirka Kujundžića.

 

LIPANJ: PREDSJEDNICA POKROVITELJICA SMOTRE FOLKLORA U DRUMU

13521126 1786755098238350 1991420840 n

Lipanj smo započeli proslavom jubilarne 25.obljetnice 3. imotske bojne koja je obilježena na Kamenmostu te u Imotskom. Dana 5.lipnja u Imotskom je održana Županijska smotra folklora na kojoj je sudjelovalo 450 folkloraša. Bitno je spomenuti da je glavni organizacijski posao odradila ekipa iz KUD-a Podbablje. Početkom lipnja započeo je i program javnih radova u općini Podbablje. Zaposleno je 35 djelatnika koji će do kraja godine raditi na uređenju javnih površina u općini Podbablje. Veliki uspjeh bio je i za mlade nogometaše Kamena. Naime, mlađi pioniri osvojili su prvo mjesto u ligi. U Drumu je svečano proslavljen sveti Ante jutarnjom svetom misom, a poslijepodne večernjom svetom misom i blagoslovom djece. Na večernjoj misi održana je predstava glumaca iz Prološca, a potom i dječja smotra folklora na kojoj su nazočili folkloraši iz Podbablja, Gata, Runovića i Gorice (BiH). Dana 20.lipnja Mirko Kujundžić podnio je ostavku na mjesto predsjednika NK Kamen, poslije će u srpnju navedenu ostavku i povući. Iznimno dinamično bilo je u Drumu krajem lipnja. Najprije je 25.lipnja održana Smotra folklora na kojoj je nastupilo 450 folkloraša iz Hrvatske, Slovačke, Makedonije i Bosne i Hercegovine, zatim je održana smotra oldtimera i na koncu proslava Dana državnosti uz svetu misu i utakmicu na velikom platnu. Cijelu manifestaciju otvorio je dožupan Ante Šošić. Dan iza u predivnom ambijentu kod župske čatrnje održana je prva promocija knjige u Drumu, knjiga "Bendine manitošćine" koju je uredila Vesna Ujević. Dan nakon započeo je malonogometni turnir općine Podbablje u Fratrovoj ogradi pod reflektorima koji su za ovu prigodu postavljeni. Prvo mjesto osvojila je ekipa Grubina. Blagdan sv. Petra svečano je proslavljen 29.lipnja uz mnoštvo događanja. 

 

SRPANJ: PROSLAVA SV. ANE I KULTURNA DOGAĐANJA U POLJICIMA

lujani

Mjesec srpanj bio je u znaku malonogometnih događanja. Najprije je turnir održan u Poljicima. Tu je na uzoru na Grubine održan i prvi turnir prezimena cijele župe sv. Ane. Kamen je odigrao prijateljsku utakmicu protiv prvoligaša RNK Split i izgubio. Tom prilikom na susretu je bio i predsjednik Splita Slaven Žužul iz Grubina koji je ponikao u našem trećeligašu. Grubinjani su se počeli pripremati za svoj malonogometni turnir koji slovi kao jedan od najboljih na području cijele Dalmacije. U Imotskom je predstavljena monografija "Fratar sa srcem" o pokojnom fra Bruni Pezi koji je bio posljednji župni vikar u župi Podbablje. Nova tvrtka "Čistoća Imotske krajine" krenula je s radom. Zanimljivo je da je naša općina Podbablje najveći suvlasnik iste tvrtke. Dana 17.srpnja održani su izbori za predsjednika HDZ-a. Preko 60 % glasova dobio je Plenković. Prezime Lujan, osvojilo je prvo mjesto na prvom turniru prezimena u Poljicima. Svečano je proslavljena sv. Ana, a inicijativom župnika don Petra Čondića započela je obnova interijara poljičke župne crkve. Imotska 115.brigada proslavila je svoju 25. obljetnicu na Kamenostu, a župa Podbablje hodočastila je Gospi od Anđela u Imotski.

 

KOLOVOZ: TURNIRI U GRUBINAMA I PODBABLJU GORNJEM

Žužulima drugi naslov prezimena

Osmi mjesec počeo je dosta dinamično. Ivan Žužul- Muratović i Mirko Kujundžić podnijeli su ostavke na svoje funkcije u našem trećeligašu, samo nekoliko tjedana prije prvenstva. Poslije je ostavku dao i trener Mario Kujundžić, a predsjednik Mirko Kujundžić povukao te je novi trener postao iskusni Mladen Kalinić. ŠD Podbablje Gornje pod vodstvom Mate Buljana- Bilog na memorijalnom turniru Miro Barešić u Vrani kod Zadra stiglo je do same završnice turnira. OFS u Podbablju dana 10.kolovoza proslavio je blagdan svoje zaštitnice sv. Klare te je okupio mnoštvo iz cijele Imotske krajine.

mtsilje16

Započeli su turniri u Grubinama i Podbablju Gornjem. U Grubinama sada već tradicionalni turnir "Kraljica Hrvata", a u Podbablju Gornjem tradicionalni memorijal "Milan Trutin Šilje". Žužuli su organizirali tradicionalnu Žužulijadu s brojnim posjetiteljima, a u Imotskom je održan drugi po redu susret oldtimera. U Krivodolu je održano prigodno Kulturno ljeto. Dana 22.kolovoza svečano je proslavljena Kraljica Hrvata u Grubinama. Misno slavlje predvodio je fra Zoran Jonjić. Finale u Grubinama osvojila je ekipa Foto Polo, a u prezimenima Žužuli su bili najbolji. Milan Kujundžić vratio se u HDZ i kandidirao na parlamentarnim izborima u našoj izbornoj jedinici. Rizik Drum osvojio je Šiljin memorijal, a zatvorio ga je dožupan Ante Šošić uz brojne goste. Kamen je novu sezonu otvorio u Hrvacama. Počela je predizborna kampanja za Parlamentarne izbore koji će se održati u rujnu.

 

RUJAN: OBNOVLJENA ŠKOLA U GRUBINAMA

skola grubine17

Mjesec rujan počeo je nogometnim uzbuđenjima, točnije, derbi utakmicom između Kamena i Croatije iz Zmijavaca. Frama Podbablje krenula je sa sastancima i vrijednim akcijama, a održani su i parlamentarni izbori u kojima je HDZ očekivano dobio 77 % glasova, a Milan Kujundžić preko 1300 preferencijskih glasova. Umjetnik Ivica Tolić iz Ernestinova posjetio je Fratrovu ogradu gdje će darovati kip sv. Petra težak preko 400 kg. Započela je nova školska godina te ovogodišnja berba grožđa. Grožđa ima manje ali je dobre kvalitete. Miroslav Gudelj- Velaga "Migi" dobio je spomen-ploču u rodnim Poljicima, a općinu Podbablju su razveselili izvrsni turistički rezultati po kojima je naša općina rekorder po broju stranih noćenja. Općina Podbablje sufinancirala je kartu studentima koji studiraju u sveučilišnim centrima Republike Hrvatske, a krajem mjeseca obnovljena je i crkva Sv. Mihovila u Podbablju Gornjem te proslavljen ovaj svetac kao i u Krivodolu. Krajem mjeseca župan Zlatko Ževrnja otvorio je obnovljenu školu u Grubinama.

 

LISTOPAD: PROSLAVA SV. LUKE, ZAŠTITNIKA ŽUPE I DAN OPĆINE PODBABLJE

Procesija svetom Luki 2016

Listopad je počeo pripremama za sv. Luku, zaštitnika župe Podbablje i Dan općine Podbablje. U Imotskom su naši mladi framaši dali svoja prva obećanja zajedno sa svojim kolegama iz cijele Imotske krajine. Jakov Tolić izabran je za novog predsjednika Frame, a Ivan Vrljić za potpredsjednika. Dani kruha obilježeni su u svim našim školama, a svečano je proslavljen sv. Luka zaštitnik naše župe Podbablje. Na svečanoj sjednici nazočio je i župan Zlatko Ževrnja. U organizaciji Bijelih ruža organizirana je 5. večer gange, rere i ojkavice na Kamenmostu, a obilježena je i 24. obljetnica pogibije legendarnog Milana Trutina Šilje.

 

STUDENI: ZAPOČELI RADOVI NA CENTRU "SLAVA RAŠKAJ"

slavaraskaj1

Svetkovinom Svih Svetih započeli smo mjesec studeni. Mnogi Podbabljani iz Hrvatske i inozemstva došli su svojim kućama i pohodili groblja. Predložen je proračun za iduću godinu koji iznosi nešto više od 11 milijuna kuna. Počele su pripreme za ovogodišnji broj lista "Most", a usporedno s tim počele su karitativne akcije Frame Podbablje. U Drumu je obilježeno sjećanje na Vukovar i Škabrnju, a Milan Kujundžić boravio je u posjeti rodnom gradu Imotskom. Veterani Kamena postali su jesenski prvaci veteranske lige, a proveden je i natječaj za radove na budućem centru "Slava Raškaj" na Kamenmostu. Marko Jonjić postao je predsjednik HSP-a Podbablje, a krajem mjeseca održana je Škola animatora za framaša iz cijele Dalmacije u Podbablju. Kraj studenoga počeo je došašćem i radovima na centru Slava Raškaj.

 

PROSINAC: PROSLAVA BOŽIĆA I BOŽIĆNIH BLAGDANA

IMG 1928

Posljednji mjesec u godini započeo je blagdanski. U organizaciji KUD Podbablje u suradnji sa općinom Podbablje sv. Nikola je obišao svu školsku djecu u Podbablju, a u Drumu je dijelio darove učenicima iz Hršćevana, Druma i Kamenmosta te cijeloj djeci predškolske dobi. Započeo je i ovogodišnji blagoslov obitelji u župi Podbablje te je obilježena 17. obljetnica smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Iz tiska je izašao novi broj lista "Most". U Poljicima je održan tradicionalni božićni koncer kao i u Drumu nekoliko dana poslije. Svi nazočni bili su prezadovoljni navedenim. Vijećnici su usvojili proračun u iznosu od 12 milijuna kuna, a svečano je proslavljen Božić i blagdani, a prije Ponoćke u Drumu framaši su izveli prigodnu predstavu. Na Mladence je u Drumu održano tradicionalno darivanje djece.

Podijeli sa prijateljima!