Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

U utorak zadnji dan za prijavu poreza za 2016.

Podijeli sa prijateljima!

porez 17

Posljednji dan veljače već godinama slovi kao zadnji dan kada se može prijaviti porez uplaćen protekloj godini te na taj način izvršiti proceduru povrata poreza. Obzirom da je na snagu stupila nova porezna reforma za naše čitatelje smo istražili tko sve treba prijaviti porez!?

 

Promjena u odnosu na prošlu godinu gotovo da i nema. 
Većina građana kao i prošle godine više ne mora podnositi godišnju poreznu prijavu, jer će njihove porezne obaveze obračunavati sama Porezna uprava na temelju prikupljenih podataka iz sustava.
Porezna će do 30. lipnja poreznim obveznicima građanima dostaviti privremeno porezno rješenje o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak te razlici za uplatu ili povrat poreza. Na to rješenje građani mogu podnijeti prigovor, ako smatraju da su podaci iz rješenja netočni ili nepotpuni, najkasnije do 31. srpnja.

Poreznu prijavu podnose četiri kategorije poreznih obveznika: 

1. oni koji su ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti (obrtnici, slobodna zanimanja i ostali obveznici koji dohodak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga)
2. pomorci (članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi koji su ostvarili dohodak od nesamostalnog rada)
3. građani za koje Porezna uprava ne raspolaže podacima o njihovom ostvarenom dohotku u 2016. godini odnosno porezni obveznici koji su lani ostvarili oporeziv dohodak o kojem poslodavac, isplatitelj primitka ili sam porezni obveznik nije izvijestio Poreznu upravu
4. porezni obveznici koji mogu ostvariti povrat poreza na temelju poreznih olakšica koje nisu prijavljene Poreznoj upravi.
Građani koji žele ostvariti povrat poreza temeljem različitih olakšica za koje Porezna nema podatke, mogu sami odlučiti hoće li je predati.
Riječ je o građanima koji imaju određena prava koja nisu navedena u poreznoj kartici: poput uzdržavanih članova obitelji, invaliditeta ili primjerice žive na potpomognutim područjima, a koja nisu naveli na poreznoj kartici (PK). Ti građani do kraja veljače mogu podnijeti zahtjev za priznavanje porezne olakšice na novom obrascu u novom Obrascu ZPP-DOH i na njih će se primijeniti poseban postupak.

Podijeli sa prijateljima!