Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Svečano obilježena 26.obljetnica 115.imotske brigade

Podijeli sa prijateljima!

20495830 10207559459063597 1402626864 o

Prigodnom svečanošću koja je započela u Imotskom, a nastavila se kod zgrade bivše vojarne na Kamenmostu u subotu 29.srpnja proslavljena je 26. obljetnica utemeljenja 115. (imotske) brigade Hrvatske vojske.

Ovogodišnja svečanost obilježavanja godišnjice utemeljenja započela je kod spomen obilježja poginulim braniteljima na Topani gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i umrle branitelje u Domovinskom ratu, a potom je u imotskoj župnoj crkvi Sv. Franje služeno svečano misno slavlje koje je predvodio imotski župni i samostanski vikar fra Zoran Kutleša.

Nakon svečane svete mise program je nastavljen u okružju nekadašnje vojarne na Kamenmostu gdje su danas smještene prostorije općine Podbablje. Iza polaganja vijenaca ispred spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu te ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz općine Podbablje sve pripadnike brigade, ali i njihove goste pozdravio je predsjednik udruge 115. imotske brigade Mario Kujundžić koji je zajedno sa tajnikom Lukom Vukovićem i ostalim pripadnicima brigade pripremio da i ovogodišnja obljetnica bude obilježena dostojno kako i pripada ovoj brigadi.

Iza domaćina Kujundžića sve nazočne je potom pozdravio načelnik općine Podbablje Ante Kujundžić koji je u svom govoru zahvalio braniteljima na njihovoj žrtvi i daru slobode i neovisnosti te obećao da će mlađe generacije nastaviti štovati djelo svih hrvatskih branitelja. Nakon načelnika Kujundžića svečanom skupu se obratio dožupan Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić koji je pozdravljen burnim pljeskom nazočnih pripadnika brigade govorio o nesebičnoj ulozi Imoćana u Domovinskom ratu.

Skupu su se potom obratili izaslanik ministra branitelja, nekadašnji zapovjednik 115. brigade pukovnik Vedran Ujević, a nakon njega i pukovnik Branko Lubina u svojstvu izaslanika ministra obrane Damira Krstićevića koji je potom nazočnima uputio nekoliko poticajnih riječi u nadahnutom govoru koji donosimo u cijelosti. Zadnji svečarski govor pripao je general-bojniku Slavenu Zdilaru koji je svoje Imoćane pozdravio u svojstvu izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar- Kitarović koja će za nekoliko dana posjetiti Imotski u povodu 300. obljetnice oslobođenja Imotske krajine od Turaka.

Po okončanju govora, a uoči prigodnog kulturnog programa za koji su se pobrinuli članovi mjesnog KUD-a iz Podbablja guslar Ivan Jonjić- Ljoljić i gangaši. sve je još jednom pozdravio domaćin Mario Kujudžić koji je na poseban način zahvalio svim govornicima te prijateljima iz Dubrovina i Dubrovačko-neretvanske županije.

 FOTOGRAFIJE: Ante Šitum

 

Imotski 29. Srpnja 2017. Godine,
 
Izaslanik Potpredsjednika Vlade RH i Ministra obrane Damira Krstičevića,  pukovnik Branko Lubina
 
Poštovani pripadnici 115. Imotske brigade, poštovane obitelji poginulih, poštovani predsjedniče udruge 115 brigade.....cijenjeni  gosti i uzvanici...
Iznimno mi je zadovoljstvo što vas mogu pozdraviti u  ime Potpredsjednika Vlade RH i Ministra obrane Damira Krstičevića čijim sam u ovoj časnoj prigodi danas izaslanikom i u svoje osobno ime! Neka ste živi, zdravi i ponosni  danas na 26. obljetnicu 115. Imotske brigade HV-a.
  Najprije vam prenosim ispriku Ministra Krstičevića kao jednog od zapovjednika brigade, koji  danas ne može i osobno nazočiti ovoj svečanoj proslavi i još se jednom zahvaliti svima Vama pripadnicima 115. brigade i sudionicima slavne  povijesti konačne obrane i utemeljenja neovisne i slobodne Hrvatske.
 
Gdje smo to mi bili poštovani sudionici, suborci i prijatelji?
 
Bili smo i u jednom, jedinstvenom i neponovljivu događaju,  u Domovinskom ratu koji je dobio ime upravo po Domovini!  Ovaj jubilej začeo se upravo u dane kad se rađala Domovina, kad je dobivala svoj naslov i atribut  slobodne, neovisne, suverene Hrvatske! Moram ponoviti: budimo danas ponosni sami sa sobom, sa svojim obiteljima, sa svojim gradom, sa čitavim svojim hrvatskim narodom, a posebno sjećanje i poštovanje iskažimo onima  koji su za slobodu naše Domovine dali najvrjednije i najsvetije  -  SVOJ ŽIVOT! 
 
Ova obljetnica osnutka 115. brigade događa se u godini u kojoj se sjećamo još jedne velike obljetnice, 300 godina od kada su hrabri hrvatski branitelji uz moćni zagovor naše majke i zaštitnice, Gospe od Anđela oslobodili  Imotski od turske vlasti.
Podsjetnik je to i znak trajne i tinjajuće težnje hrvatskog naroda za slobodom i samostalnošću.  Podsjetnik i svima nama koliko su se Hrvati kroz povijest žrtvovali i ljubili svoju Domovinu! 
 
Ovom prigodom jedan podsjetnik o kojem sam razmišljao ovih dana: svi naši povijesni vladari, od 9. do 19. stoljeća, bili su najprije i bez iznimke branitelji!. To je najčasniji dio njihovih povijesnih uloga u kojima  je veličina i snaga i naše uloge u obrambenom Domovinskom ratom. I mi ćemo, upravo snagom te činjenice, poput naših povijesnih vladara, kraljeva, banova, knezova,  postati i ostati  dijelom povijesnog sjećanja. Nemojmo to dragi prijatelji, ničim obezvrijediti.
 
Tko u stvari voli Hrvatsku, tko je osjeća kao svoju Domovinu?
 
Mi kršćani smo s vremenom naučili/spoznali da je ljubav žrtva, i za Boga i za obitelj i za Domovinu.
I Isus sin Božji je imao svoju domovinu, proživio s njom u najtežim okolnostima tuđinske vlasti, (koja ga je osudila i razapela!).  Hrvatski branitelji su svoju ljubav dokazali upravo žrtvom, mnoga naša braća, prijatelji i suborci su položili svoj život za Domovinu, za Hrvatsku su dali najvrijednije, život, bili ranjavani, podnijeli sve kušnje i POBIJEDILI. Pobijediti će i sada ovo hirovito i nesigurno vrijeme. Sačuvati će svoj integritet i čast uloge branitelja kao načelo, kao  istinu i povijesnu bilancu. To nitko ne će izbrisati, a još manje krivotvoriti. To je dragi prijatelji svima nama i podsjetnik na ODGOVORNOST, da odgovorno i savjesno upravljamo njihovom, odnosno našom braniteljskom ostavštinom. Stoga ne dopustimo skrivanje  istine.  
Ne odustajmo, ne povlačimo se pred vremenom koje se mijenja i tobože traži neka druga rješenja. Mi smo svaki dan uz realnost koja se događa i s nama i s Hrvatskom.  Za nas nema nepoznanica, jer Hrvatsku poznajemo, jer Hrvatsku osjećamo. Bili smo s njom razapinjani, pratili je na njezinu križnom putu i svjedočili njezinu rođenju! Ne ćemo odustati od tih plodova!
Hrvatski branitelji ne  mogu, i neće kao statisti stajati po strani i promatrati gospodarsko potonuće  države. Bez sigurnog i snažnog gospodarstva, ne može biti ni sigurne i prave  državne suverenosti. A to je zalog našeg Domovinskog rata, to je smisao i  vrijednost ove obljetnice:  da vidimo koliko danas vrijede svetinje za koje smo ginuli.  
Suvišno je ponavljati, dragi prijatelji, koliko su hrvatski branitelji dali i koliko mogu dati za Hrvatsku! Mi se s Hrvatskom ne pogađamo.
 Stoga je uvijek prikladno se sjetiti naših prerano umirovljenih časnika, dočasnika i vojnika, pripadnika  sigurnosno obavještajnog i policijskog sastava, hrvatskih  branitelja, koji i sada kriju  golemi neiskorišteni potencijal. Ljudi koji su u kratkom vremenu, bolje reći nevremenu, u teškim, i  nemogućim uvjetima znali stvoriti Hrvatsku vojsku i osposobiti je za veliki cilj i projekt obrane i stvaranja Hrvatske. I nije to ništa neobično u odnosu na mnoga svjetska iskustva da branitelji domovine,  obrazovani i educirani, nacionalno  svjesni domoljubi, s iskustvom u vođenju postrojbi, međunarodnim operacijama, NATO-u,  mogu biti kvalitetno iskorišteni u gospodarstvu, javnim i državnim tvrtkama, vladinim agencijama, diplomaciji, ministarstvima…
 
To je ono što naglašava i u djelo provodi Hrvatska Vlada i Potpredsjednik Hrvatske Vlade i naš Ministar obrane Damir Krstičević. 
 Uređen sustav Domovinske sigurnosti kroz jasno iskazane nacionalne interese i ciljeve, moderna, dobro uvježbana i opremljena Hrvatska vojska kao i svi sudionici u njezinu sustavu jamac su budućnosti i opstojnosti Hrvatske Države. Nema države bez ozbiljno ustrojene vojske koja zna što je država. 
Vojska je ona stožerna točka s kojom se identificira i ponosi svaki svjesni pojedinac, jer zna da vojska pripada svima.   
 Što više, moderni hrvatski gospodarski i ukupni duhovni zaokret, mora se temeljiti na istim i  sličnim vrijednostima kao početkom 90-ih godina. Društvo se mora osvježavati novim ljudima i vrijednostima što ih iziskuju okolnosti u kojima živimo.  
 Povijest svakoga pojedinca i njegova djela, neka odrede njegovo mjesto u novoj misiji za uspješnu, obnovljenu  i sretnu Hrvatsku.
 
 Hvala i Bog vas blagoslovio!

 

Podijeli sa prijateljima!