Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Žedan kamen na punoj Ćelića čatrnji

Podijeli sa prijateljima!

received 10212416022669881

O čemu pisati i govoriti kad je suša, već o vodi. U danima kada i Vrljika malaksava jedva puneći korito do Drinovaca, vakat se sitit negdašnji seoskih čatrnja koje su u većini slučajeva devastirane i neupotrebljive.

 

Nešto prastari bunara ili kako ih još zovu medijaci, se obnavlja većinom iz pomodnosti očuvanja starina i za seotske fešte (makar je i to jedan način njihova očuvanja) jer stoke koja bi se iz njih napajala više nema i ne obrađuju se rasodi povrtlarica koji su bili uz njih.
Nakon Drugog svjetskog rata većina sela su radila seotske čatrnje jer nisu suše od jučer već od kad je svita i čovika pa se tribalo nekako spasiti.
Ovo je priča o Ćelića čatrnji koja je napravljena baš iza Drugog svjetskog rata i to na dotadašnjoj Ćelića lokvi, otprilike 47. Ili 48. godine. Sa zapreminom od 50 vagona napajala je ne samo Ćeliće već cila Poljica. Kako je napravljen vodovod i zgodnije je pustit vodu na pipu pa makar je i platio Ćelića čatnja je ne samo zapuštena već debelo devastirana kao da je ničija ili more bit svačija. Puna je vode, a suša, a žeđ naokolo i zamisli te da nastavi suša i naša raniteljica Vrljika zagrcne vodu nazad u majčicu zemlju, tada bi se sigurno sitili čatrnje i povirili kroz bucal, a voda se u njoj usmrdila, splivnik za kišnicu odavna ne očišćen, kamoli popravljen. Možeš sićon slobodno na glavu, a ne kroz bucal u čatrnju, sigurno bi bolje prošao.
Što se tiče ove, Ćelića čatrnje, pokrenuta je inicijativa njenog rušenja kako bi se na njenom mistu napravilo nogometno igralište. Poljica imaju kvalitetno igralište uz to ni Krivodol sa igralištima isprid škole nije daleko. Kudikamo bi bilo se bolje zamisliti i planirati popravke ne samo ove Čatrnje već i ostalih na području općine Podbablje i staviti ih u upotrebu, a ne da tamu tamuju i vodu koja je iz dana u dan sve skuplja a živit znači, smrde u svojim utrobama.
Za primjer mog dati ideju kako uz vodu iskoristiti ovu četrnju jer je u sri sela. S klapom sam gostovao na Čijovu, u mistu Žedno, čiji su mišćani kao i mi imali jak razlog zašto praviti veliku čatrnju i nisu dali da je uništi zub vrimena i nemar već je održavaju i uz ono za što je namijenjena, njen splivnik koriste kao amfiteatar za kulturna događanja.
Ćelići, a i ostali Poljičani, potrudite se i spasite čatrnju od propadanja, njena voda i ambijent koji mogu bit osvježenje za usta i melem za oči svima će se isplatiti.
Ago

Podijeli sa prijateljima!