Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Suša

Podijeli sa prijateljima!

Suša

SUŠNA GODINA

Kada pričamo o vrućini i suši uvijek se pomisli na ljetnih par mjeseci, godišnjih odmora, radosti kupanja (u moru, rijekama, jezerima) i drugih razbibriga.

 

U Imotskoj krajini, ova suša ne traje od par mjeseci već se nastavila na sušnu zimu koja nije obilovala padalinama što je izazvalo i fenomen suhe hladnoće koja je za sobom ostavila niz neželjenih posljedica.

Nakon zimskog suhog leda nastupilo je toplije proljeće koje je sa par kiša izazvalo raniju vegetaciju  što nije uobičajeno za ovo podneblje pa je led koji i nije rijedak u danima proljeća u dva navrata uništio mladice na bilju. I nakon toga se bilje koliko-toliko oporavilo, najavljivalo se i nekoliko kiša koje su nas jednostavno zaobišle ili tek poškropile travu. Tako se suša nadovezala na ovogodišnje vrelo ljeto.    

Od ljeta davne 1948. godina nije palo ovako malo kiše, tek  4,6 litara po četvornom metru, a gledajući meteorološka predviđanja, kiša se očekuje tek u listopadu. Što nas čeka i kako se obraniti od suše.

Dok sa ivora rijeke Vrljike vodovodnim sistemom voda nije dovedena i u najudaljenije dijelove Imotske krajine, ljudi su koristili čatrnje, seoske bunare, a i u pomoć zvali skupe cisterne koje su im nadopunjavale čatrnje. Sada kada imamo vodovod imamo i najskuplju vodu u državi i tom se vodom ne isplati zalijevati usjeve niti u vrtu, a kamoli na njivama.

Kada spominjemo zalijevanje ili poljoprivrednim žargonom natapanje, Imotsko polje je u donjem dijelu imalo izgrađen sustav kanala kojim se u tjedan dana moglo natopiti sve njive koje su obuhvaćene tim sistemom, skoro cijelo Donje polje. Zadnjih tridesetak godina ti kanili su devastirani što zbog neodržavanja što zbog gramzivosti pojedinaca koji su zbog par metara zemlje koju im je kanal oduzeo zatrpavali iste. Željezna vratašca za ustavljanje i usmjeravanje vode su završila na otpadima. Sve u svemu ti se kanali u većini ne mogu više koristiti.

Nakon štete od mraza koja je proglašena elementarnom nepogodom neki se nadaju kako bi se i ova suša mogla okarakterizirati istim imenom. To je u redu do onog trenutka kada su nosioci vlasti u državi odlučiti pomoći samo onima koji imaju prijavljen OPG ili sličan hajmo reći biznist ili sve popularnije isto uvezeni naziv job. Postavlja se pitanje samo od sebe što sa velikim dijelom onih koji održavaju svoje poljoprivredne posjede, a nisu prijavljeni, pogotovo obitelji u kojima su na posjedu ostali stariji članovi koji niti znaju o čemu je riječ niti se pokušavaju registrirati kao takvi jer im to stvara dodatno opterećenje.

Uz vode koje imamo u našem kraju, a ne mogu se koristiti adekvatno, možda bi bilo krajnje vrijeme razmišljati o globalnom uređenju Imotskog polja.

Podijeli sa prijateljima!