Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Općina Podbablje turistički rekorder među imotskim općinama! Ostvareno 12 158 noćenja

Podijeli sa prijateljima!

turizam16

Sudeći po službenim turističkim podatcima za prvih osam mjeseci ove godine nedvojbeno je da će ova turistička sezona za Imotsku krajinu biti rekordna. Od siječnja od kolovoza zabilježeno je 6940 dolazaka i 51 919 noćenja što je za 47 % više od istog razdoblja prošle godine. 

 

Kada smo prije nešto više od 8 godina pokrenuli naš portal samo su rijetki vizionari, uz sav respekt prema prirodnim ljepotama i nemjerljivom potencijalu te raznim turističkim predispozicijama Imotske krajine, mogli zamisliti da ćemo na našim stranicama pisati o rekordnim turističkim podatcima u Imotskoj krajini, štoviše u maloj općini Podbablje koja je kako je vidljivo među podatcima pravi turistički hit. Premda su prije desetak godina od raznih turističkih tvrtki koje su pretežito dolazile s područja Skandinavije i Zapadne Europe na adrese nekoliko imotskih jedinica lokalne samouprave dolazila pisma namjere o gradnji luksuznih vila za odmor samo su rijetki u tome vidjeli budućnost. No, ipak istini za volju treba se priznati da su iste jedinice lokalne samouprave tijekom protekla dva desetljeća uredno riješile svu potrebnu infrastrukturu koji je osnovni preduvjet za bavljenjem ovakve vrste turizma. 

Ipak, otvaranjem tunela "Sv. Ilija" kroz Biokovo i stvaranjem možda najvažnijeg čimbenika za bavljenje ovakvom vrstom turizma neupitna snalažljivost imotskog čovjeka došla je do punog izražaja pa su iskoristivši svoj predivni pejzaž i bogomdani zemljopisni položaj od svoje Krajine stvorili pravu turističku oazu što je rezultiralo time da je početkom ove turističke sezone iznajmljeno više od 160 smještanih objekata. 

Najveći broj noćenja u prvih pola godine očekivano je ostvario grad Imotski koji broji 17 953 noćenja, a odmah potom slijedi općina Podbablje u kojoj je zabilježeno čak 12 158 noćenja dok je u Zagvozdu ostvareno 6 382 noćenja, Prološcu 5850, a u Zmijavcima 4 372 noćenja.

Podsjetimo kako je u općini Podbablje u protekloj godinu (od siječnja do prosinca) zabilježeno 8 032 noćenja, a u prvih šest mjeseci ove godine 1992 noćenja. Iako turistička sezona još nije gotova i budući da se očekuju podatci iz rujna koji je isto dobro popunjen kod naših iznajmljivača za očekivati je da bi se ovi podatci trebali još podebljati, a već sada sigurno je da ćemo u Podbablju i ove godine imati rekordnu turističku sezonu. 

Što se tiče nacionalne strukture naših gostiju najviše ih je bilo iz Njemačke, a potom slijedi Poljska, Danska, Švedska i Austrija. Domaćih gostiju, prema izvješću Turističke zajednice Imotski, bilo je 8 %. 

Nažalost, usprkos izvrsnim turističkim podatcima izuzev turističkog smještaja i zarade koje imaju iznajmljivači još uvijek se ne možemo oteti dojmu kako cijela turistička slika nije upotpunjena. Još uvijek nisu iskorišteni poljoprivredni resursi Imotske krajine koji bi trebali pratiti turizam, a i jedinice lokalne samouprave još uvijek nisu upotpunosti kapitalizirali punu korist od ove vrste turizma što se posebice očituje u zakonu koji regulira postojanje turističkih zajednica i veže ih za jedinice lokalne samouprave. Uz nemjerljiv doprinos Turističke zajednice grada Imotskog na čelu sa svojim vrijednim direktorom Lukom Kolovratom istaknimo kako ona nema nikakve "koristi" od nesebične pomoći koju pruža ostalim stanovnicima Imotske krajine (izuzev turista na području grada), no nadajmo se da će osnutkom najavljene Turističke zajednice Imotske krajine i taj problem biti riješen.

 

Fotografije: Novasol

 

Podijeli sa prijateljima!