Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

ĆUPTER SLASTICA OD GROŽĐA

Podijeli sa prijateljima!

Ćupter

Ćupter nakadašnji gumeni bombon

Ovih dana je berba grožđa pa nije na odmet sititi se jedne starinske slastice od soka grožđa koja je nekada davno bila redovita na stolovima ( nešto kao danas gumeni bomboni) našega kraja u zimskom vrimenu.

Pročitajte nekoliko načina rađenja ćuptera, a ako imate neki svoj način, isprovajte jeste li ga zaboravili. Ova slastica je zaštićena kao tradicionalni proizvod Imotskog, Vrgoračkog i Makarskog kraja, a radi se i u susjednoj Hercegovini.

 

Ćupter: Za ovu neobičnu slasticu kažu da je preteča gumenih bombona. Radi se kad ima mošta, a konzumira oko Božića. No, ćupter možete napraviti i s grožđem. Najprije odvojimo sve bobe i dobro sameljemo u blenderu. Potom procijedimo kroz gusto cjedilo da dobijemo 1,5 l soka. Jednu litru kuhamo, po potrebi dodamo šećera. Ostatak podijelimo napola: u jednu polovicu umiješamo škrobno i obično brašno, a drugu ostavljamo za podlijevanje tanjura. Kad provrije sok, ukuhamo smjesu od brašna kao da radimo puding. Pripremimo nekoliko plastičnih tanjura i u svaki nalijemo malo soka koji smo sačuvali, a po tome onda toplu smjesu, ne prevruću. Ostavimo barem 3 dana da se hladi i steže, a na kraju ćemo dobiti slatki tvrdi žele u obliku diska.     


Ćupter je varenik ukuhan sa pridodatkom griza ili pšeničnog brašna i raznih mirodija. Za ćupter kao i za prošek odabere se najbolje grožđe. Za pravljenje ćuptera treba varenik ukuhati na 1/3 ako je lošije grožđe na ½. Čist procijeđeni varenik treba da uzavre i siplji unutra griz. Na 7 lit varenika dodaje se 1,25 kg griza i na tihoj vatri kuhaš 1 sat. Mjesto griza može se uzeti pšenična brašna. Pri sipanju griza treba neprestano miješati da se ne bi napravile grudice. Nakon što se brašno dobro izmiješalo i prokuhalo doda se ½ kg poprženih izrezanih bajama. Da ćupter dobije dobar miris ostruže se 2 limuna ili naranče i pola oraščića ostruganog, 20 dkg samlijevena cimeta, pola dkg klinčića i neprestano miješa dok kaša postane gusta. Kada se teško miješa skine se sa vatre. Siplji u kalupe koje si obložila čistim vlažnim platnom da se ne prilijepi uz drvo. Nakon 48 sati kako se prosušilo izvadimo iz kalupa i režemo na komade. Još neko vrijeme neka se suši zatim posloži u kutiju koju obložiš lišćem od lovora.


Ćupter se radi za vrijeme jematve od varenika i različitih dodataka. Za izradu varenika bira se najkvalitenije grožđe zbog veće količine sladora. Od tek zgnječenog grožđa iscijedi se mošt koji još nije uzavreo te ga se iskuha na ½ ili 1/3 početne količine. Tako se dobiva čisti varenik koji može dugo trajati a da se ne pokvari. Da bi se dobio ćupter treba varenik zakuhati pa polako dodavati griz u omjeru 1l varenika sa 18-20 dkg griza uz stalno miješanje. Kada je smjesa dovoljno gusta dodaje se 10 dkg poprženih (po ukusu i oguljenih) i isjeckanih bajama sa „rapsodijom mirisa“ od korice limuna, korice naranče, cimeta i klinčića.Treba imati drveni kalup obložen obložen vlažnim tavajolom u kojeg se ulijeva vrela masa. Nakon 48h iz kalupa se izvadi ćupter, razreže na kockice i stavi u muškadur još neko vrijeme da se prosuši. Slaže se u kartonske kutije sa lovorovim lišćem. Danas nema drvenih kalupa za ćupter, ali iz iskustva moje sestre Gordane škafetin od pošada može odlično poslužiti. Od nedavno varenik ponovno dolazi u upotrebu pa ga neki smatraju autentičnim dalmatinskim začinom. Međutim činjenica je da je to starorimski začin, kojeg spominje još Apicije prije skoro 2 tisućljeća. Stari Rimljani nisu poznavali šećer pa su kao zaslađivač uz med koristili varenik. Radili su ga prokuhavanjem mošta tako da se početna količina iskuha na 2/3 defrutum, ½ caroenum, 1/3 sapu.

Podijeli sa prijateljima!