Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Suhe smokve-tradicionalna poslastica

Podijeli sa prijateljima!

 suhe-smokve

Hrvatska je i mediteranska zemlja. To znači da se na njenom teritoriju uzgajaju i smokve. Naši stariji su znali da su smokve vrlo hranjive. Djeci bi se davale samo dvije smokve i komad kruha za marendu.

 

Osim dosta šećera smokve imaju i C vitamina te željeza i drugih nutritivnih sastojaka važnih za naš organizam. Ove godine je bila velika suša pa je i urod bio smanjen. Cijena svježih smokava je bila oko 10 kuna za kilogram. Zbog tako niske cijene dosta ih je ostalo na stablu neubrano. Ipak, još se u našim selima može naći osoba koje suše smokve po domaćoj recepturi kako bi za Božić mogli počastiti ukućane i prijatelje. Nije nam poznato je li netko proizvodi i za tržište. Bilo bi dobro ovih jesenjih dana organizirati jednu radionicu kako bi svi oni koji to žele mogi proizvoditi suhe smokve. Kažem, ima još osoba koje to rade i koje bi rado pokazale drugima to svoje umijeće.Cijena suhih smokava je oko 50 kuna za kilogram. Eto našim udrugama ili poljoprivrednim službama a ima ih na stotine da nešto učine u tom smislu.

Inače smokve potječu s prostora Male Azije, konkretnije između Turske i Indonezije. Turska je najveći prozvođač smokava na svijetu. Računa se da pokrivaju 80 posto svjetske proizvodnje. Odmah iza njih je Španjolska. Hrvatska ima oko 2 posto europske proizvodnje. Uz male pomake mogli bi dignuti tu prozvodnju te osim podmirenja domaćih potreba znatne količine i izvoziti.

Podijeli sa prijateljima!