Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Mlada Marija Ćapin, vlasnica cvjećarnice "Daniela" kao primjer mnogima

Podijeli sa prijateljima!

 IMG 9260

Devastirano gospodarstvo, ogromna nezaposlenost, a na autobusnom kolodvoru masovni egzodus mahom mladih stanovnika od kojeg jedino, nažalost samo kratkoročno, profitira tek lokalna autoprijevoznička tvrtka uz svepristutni negativan prirodni priraštaj, samo su neki od akcenata kojim Imotsku krajinu možemo vrlo brzo pronaći na internetskim pretraživačima.


Usprkos prirodnim ljepotama, rekordnoj turističkoj sezoni koja je doduše još u povojima, dugo željenoj autocesti i tunelu kroz planinu Biokovo kojim su se izvrsno poboljšali gospodarski preduvjeti stvaranja i ostanka na imotskom području u medijima željnim pretencioznog senzacionalizma te oplakivanja sudbine naroda ovoga kraja tvrdeći kako nacionalni projekt nije uspio, dobre vijest vrlo teško možemo pronaći. Ima ih, a o tome je ova naša priča.
Ipak, dok poput nekadašnjih godina puni autobusi odlaze, a prazni se vraćaju u Imotskoj krajini ima mnogo izvrsnih primjera koji ukazuju kako se sve može kad se stvari nazovu pravim imenom.

 

Gledajući svakodnevnicu dok su mnoge djevojke i mladići već ispisali svoje epitafe na spomenicima svoga življenja u prelijepoj Imotskoj krajini, priča o mladoj dvadesetdvogodišnjoj poduzetnici Mariji Ćapin s Kamenmosta u općini Podbablje mogla bi se uvrstiti u rubriku vjerovali ili ne jer se upravo ova mlada dama odlučila suočiti sa problemima nezaposlenosti i uzeti stvar u svoje ruke. Prije dvije godine zapravo je ostvarila svoj san. Nakon završene srednje upravne škole u Imotskom ova djevojka odlučila je baviti se onim što je je uvijek zanimalo. Prateći predan i kvalitetan rad svoje majke Daniele Ćapin koja se već dvanaest godina bavila cvjećarstvom i ukrašavanjem vjenčanja, mlada Marija otvorila je svoju tvrtku, cvjećarnicu "Daniela" koja se bavi organizacijom i koordinacijom vjenčanja, organizacijom proslava, uređenjem poslovnih prostora te dekoriranjem vjenčanja te uslugama izrade buketa i aranžmana za sve prigode, ukrašavanjem poklona uz dostavu na kućnu adresu, a odnedavno tvrtka se počela baviti i pogrebnim uslugama odnosno izradom vijenaca, ikebana, uređenjem i održavanjem grobova, izradom osmrtnica te samim ukopom pokojnika.
U cijeloj priči mladoj poduzetnici s Kamenmosta pomoglo je i resorno ministarstvo odnosno Hrvatski zavod za zapošljavanje jer se Marija javila na natječaj i ondje dobila sredstva za mlade poduzetnike što joj je uvelike pomoglo u otvaranju njezine tvrtke.

IMG 9274

SLIKA: Marija je izuzetno susretljiva prema svojim kupcima

- Kad sam završila srednju morala sam odlučiti što ću i onda sam se odlučila na korak otvaranja cvjećarnice jer sam dekoriranje i uređivanje, a i cvijeće općenito uvijek voljela- kazala nam je Marija . Naravno u cijeli projekt mlada i bez značajnijeg radnog iskustva nije lako ući pa je bilo i malo straha, ali reći će nije joj žao.

- Posao je dinamičan i zanimljiv, a u svakom početku ima mnogo problema koje sam hvala Bogu savladala. Posao je dosta zahtjevan posebice kod organizacije vjenčanja te terenskog rada, ali ima i puno svojih pozitivnih odlika. Puno ljudi sam upoznala i s njima i danas surađujem- kazala je za naš portal mlada poduzetnica Marija Ćapin.

Nakon uspješne dvije godine samostalnog rada od ove godine otvaranjem pogrebnog poduzeća proširila je svoju ponudu nabavila novo vozilo te se sada planira i dodatno zaposlenje novih osoba u vidu dvije osobe.

I dok mnogi boreći se sa samima sobom ispijaju kave u potrazi za što boljom idejom te tako cijeloga života razrađuju životnu taktiku prepirujući se kojem klanu nemoćnih lokalnih političara pripadaju, mlada Marija Ćapin doista je putokaz svim mladim ljudima kako se može kad se hoće. Dobra ideja, poduzetnički duh i vjera u uspjeh garant su svih uspješnih poslovnih projekata.
Mladoj Mariji Ćapin od srca čestitamo, a njezinu cvjećarnicu "Daniela" koja se odnedavno bavi i pogrebnim uslugama možete pronaći na Kamenmostu uz državnu prometnicu Imotski- Split na adresi Domovinske zahvalnost 23, 21 262 Kamenmost.

Podijeli sa prijateljima!