Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Obilježava se Tjedan braka

Podijeli sa prijateljima!

 pero ancic

Ovoga tjedna, točnije od 11. - 17. veljače 2018. godine u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, a u organizaciji Ureda za pastoral obitelji održava se Tjedan braka.

Vrlo zanimljivo predavanje u jednoj splitskoj crkvi održao je prof. dr. Pero Aračić. Iznio je vrlo zanimljive podatke o tome kako se je u Hrvatskoj u posljednjih 40 godina broj sklopljenih sakramentalnih brakova prepolovio. Sve više mladih odustaje od braka, odnosno sve kasnije stupaju u brak. Za cijelu Hrvatsku muškarci se žene, odnosno stupaju u brak prosječno u 31 godini života a žene s 28 godina. To je zasigurno i jedan od problema novorođene djece jer djecu mogu imati samo mladi roditelji. Naše društvo kao da sve više u ulazi u krizu braka, odnosno krizu obitelji. Prosječno jedan bračni par u Hrvatskoj ima tek 1,3 djeteta. Svako treći brak se razvodi. Sve ovo moglo se čuti na jednoj tribini u Splitu a kada bi to prenijeli na naše imotske prilike, zasigurno ne bi bilo ništa bolje, već još gore. Primjerice broj djece se u školama je u zadnjih 40 godina, ne prepolovio već puno više. Imamo niz župa u kojima se godišnje sklopi svega nekoliko brakova, odnosno rodi nekoliko djece dok broj umrlih bude i dvadesetak. Neženja, odnosno starijih mladića ima prema neslužbenim podacima oko 2.5 tisuće. U deset centralnih osnovnih škola imamo oko 2.5 tisuće učenika. Da se svaki neženja oženi i ima po jedno dijete eto 2.5 tisuće djece, odnosno još deset škola. Da ima po dvoje djece eto 5 tisuća djece , odnosno još dvadest škola.
Zašto je to tako mogli bi na dugo i široko pisati i raspravljati. Za to vrijeme naša sela su sve pustija a škole ostaju prazne. Nadamo se da će Vlada, odnosno ministarstvo demografije učiniti vrlo konkretne korake i da će se zaustaviti ovi negativni trendovi. Naravno, najučinkovitija mjera bila bi nova radna mjesta i to u realnom sektoru. Što se tiče Imotskog lijepo je da se dosta radi i gradi u Gospodarskoj zoni Vinjani Gornji. Već ove godine tu bi moglo biti novih radnih mjesta.

Fotografija: Dalmacijadanas

 

Podijeli sa prijateljima!